Confidenţialitate

Valentin Pescaru, psiholog clinician și psihoterapeut sexolog: Nu poți să stingi sau să anulezi instinctul sexual, dar poți să-l educi | VIDEO

Valentin Pescaru, psiholog clinician și psihoterapeut sexolog, a fost invitat în emisiunea Piața Victoriei, cu Adriana Nedelea, la Europa FM. Cum le explicăm copiilor ce este iubirea, cum se manifestă și ce este sexul? De ce este mai sănătos să le oferim copiilor informații despre iubire și sex într-o perioadă atât de tehnologizată în care informația este la tot pasul, mai ales pe internet? „Nu poți să stingi, să anulezi, să închizi, să negi, să eviți un instinct, dar poți să educi”, a spus Valentin Pescaru la Europa FM.

„Trebuie să învățăm copiii că înainte de toate iubirea este o interacțiune între două ființe umane. Este o relație și dacă toate lucrurile acestea merg ok, se poate ajunge mai departe la ceea ce noi numim o relație intimă. Pe de altă parte, vedem că nimic nu mai este intim în zilele noastre. Cumva înțelegem că dacă iubirea nu este pe toate gardurile, pe toate posturile, pe toate postările, este ca și cum ea nu ar exista. Nu este deloc așa”, a spus Valentin Pescaru la Europa FM.

„Iubirea cred că este înainte de toate un act între doi oameni. Nu trebuie neapărat să fie așa postată peste tot ca ea să fie demonstrată. Vorbeam mai devreme despre faptul că există un paradox care este ușor de observat. Știu o mulțime de părinți care sunt oripilați de faptul că ai lor copii sunt pe rețelele sociale, pe de altă parte sunt aceiași părinți care nu se opresc din a posta fotografii cu copiii lor pe rețelele sociale. Cum facem? Ce transmitem atunci?”, a adăugat Valentin Pescaru.

Valentin Pescaru: Copiii fac o suprapunere de termeni pentru că nimeni nu le vorbește despre diferența dintre iubire și sex

„Văd nenumărate fotografii cu copii foarte mici. Este ca și cum o mamă nu-și iubește copilul suficient dacă nu postează chestia asta pe o rețea socială. Sau dacă nu e mândră de rezultatele la școală ale copilului. Și atunci eu cred că de aici ar trebui să începem. Iubirea să fie un pic mai decentă. Mai mult decât atât, cred că înainte de a vorbi despre iubire, trebuie s-o arătăm, trebuie s-o demonstrăm”, a explicat Valentin Pescaru.

„Pentru că nimeni nu le vorbește despre diferența dintre iubire și sex, copiii fac această suprapunere între niște termeni. Ei nu înțeleg că iubirea înseamnă întâi de toate o relație, o interacțiune între doi oameni, între două ființe, cu tot ce decurge de aici și, cum spuneam, dacă totul merge în regulă, se ajunge la sex”, a mai spus psihoterapeutul.

Valentin Pescaru: Nu poți să stingi sau să anulezi instinctul sexual, dar poți să-l educi

„Ați menționat mai devreme de autismul virtual. Tehnologia este o chestie extraordinară. Noi putem să ajungem la o mulțime de oameni prin intermediul tehnologiei. Depinde dacă o controlezi tu pe ea și nu invers. În momentul în care ai pus un telefon legat la internet copilului în mână, de acolo lucrurile s-au terminat. Nu mai poți controla ce va face el acolo. Este un fel de iluzie a părinților că-i pun sisteme de control parental. Copiii noștri sunt foarte inteligenți, sunt nativi digitali cum se numește. În momentul în care le-am oferit această conexiune la tehnologie, lucrurile s-au terminat”, a spus Valentin Pescaru.

„Faci educație. Eduație, despre asta vorbim. Și lucrurile se leagă pentru că instinctul, sexualitatea este un instinct. Nu poți să stingi, să anulezi, să închizi, să negi, să eviți un instinct. Ea se va întâmpla. S-a întâmplat din istoria omenirii și se va întâmpla indiferent de ce facem noi. Nu poți stinge acest instinct, poți doar să-l educi”, a mai spus Valentin Pescaru.

„Marea majoritate își face educație sexuală din site-urile de filme pentru adulți. Cu tot ce decurge de aici, nu din site-uri profesioniste, medicale și așa mai departe. Nu avem emisiuni de educație. Sunt profesori care doresc educație pentru copiii lor. În schimb, sistemul este foarte rezistent”, a explicat Valentin Pescaru.

Poți urmări mai jos întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Adriana Nedelea și Valentin Pescaru

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Carmen Lică: Fiecare copil are un ritm propriu de dezvoltare. Trebuie să urmărim progresul unui copil în raport cu el însuși | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir