Confidenţialitate

Ghid de supraviețuire pentru cei singuri, în „luna iubirii”. Psihologul Raluca Anton: Să celebrăm mai mult relațiile decât dragostea

În timp ce luna februarie reprezintă o perioadă în care cuplurile își arată, prin diverse gesturi, sentimentele de iubire, sunt și alții, deloc puțini la număr, care nu sunt atât de norocoși. Cum poți trece cu bine peste această perioadă dacă nu ești într-o relație și pe ce ar trebui să te concentrezi, ne spune Raluca Anton, doctor în psihologie, psihoterapeut principal și terapeut relațional.

Ne-am obișnuit deja ca în luna februarie să vedem peste tot inimioare, trandafiri, cupluri fericite și multă dragoste. De altfel, pentru că luna această celebrăm de două ori dragostea (Valentine’s Day și Dragobete), februarie se mai numește și „luna iubirii”.

Nu este însă o perioadă deloc roz pentru cei care sunt singuri, iar sentimentele care îi încearcă pe aceștia nu sunt dintre cele mai plăcute. În principal vorbim despre tristețe și temeri cu privire la viața relațională și la viitorul acesteia, după cum ne-a spus și psihologul Raluca Anton:

„A fi singur este dificil în general, în această perioadă cu atât mai mult, când se celebrează atât de mult relațiile de cuplu și iubirea. Categoric, ce întâlnim cel mai mult aici este un sentiment de tristețe care, de multe ori, poate fi însoțită de temeri cu privire la ce mi se întâmplă, de ce am toate lucrurile astea și nu reușesc să intru într-o relație, care sunt aspectele pe care aș putea să le fac diferit, de ce mie nu-mi iese, de ce lucrurile sunt așa cum sunt, multe îngrijorări cu privire la viitor când vine vorba de posibilitatea apariției unei relații. Categoric o persoană care în această perioadă nu este implicată într-o relație de cuplu și vede în jur atât de mult vorbindu-se despre asta, începe să se întrebe mai puternic dacă la un moment dat va avea o astfel de relație.”

Pentru aceștia, psihoterapeutul are un sfat: sărbătoriți relațiile cu cei din jur și nu vă axați exclusiv pe celebrarea iubirii. Cu alte cuvinte, să profităm de luna februarie (dar nu numai) pentru a ne apropia și mai mult de cei dragi. Raluca Anton:

„Mi-ar plăcea ca în această perioadă să ne focalizăm mai mult pe celebrarea relațiilor decât pe celebrarea iubirii și, mai degrabă, pe celebrarea apropierii dintre noi și a grijii unul față de celălalt. De exemplu, chiar dacă acum nu sunt într-o relație, pot să mă întâlnesc cu prieteni, cu apropiați, cu oameni cu care pot să împart același spațiu relațional fără să însemne că vorbesc despre un cuplu. Mai mult decât atât, cred că ajută extrem de mult și apropierea de familie în această perioadă, chiar dacă știu că uneori, la fel ca de sărbători, familia întreabă: dar tu nu ai pe nimeni, de ce nu ți-ai găsit pe nimeni, însă cred că merită să celebrăm mai degrabă conectarea și apropierea unii cu ceilalți.”

Mai mult decât atât atât, ar trebui să ne gândim că astfel de momente pot reprezenta un prilej perfect pentru a ne cunoaște pe noi înșine mai bine. O introspecție nu strică niciodată, ne ajută chiar, în încercarea de a descoperi anumite tipare din viața noastră și de a le corecta. Psihoterapeutul Raluca Anton, pentru Europa FM:

„Până la urmă, conștientizarea faptului că există această dorință de a intra într-o relație, însă lucrurile nu s-au așezat așa cum mi-am dorit eu, este o perioadă în care pot să încep să fac o introspecție a lucrurilor care ar merita să le analizez când vine vorba de viața mea relațională. Poate să fiu mai atent(ă) cu privire la ce mi se întâmplă, care sunt relațiile tipice în care intru, oare de ce intru în acele relații, oare care sunt aspectele repetitive pe care le identific în relațiile mele. Deci, poate fi la fel de bine o perioadă în care, pe de o parte, celebrăm apropierea și conexiunea atât cu cei din jurul nostru, cât și cu familia noastră și în al doilea rând ar putea fi o perioadă în care acordăm mai multă atenție dinamicilor acestora relaționale în care intrăm, pentru că s-ar putea să descoperim foarte multe lucruri despre noi în această perioadă.”

Nu în ultimul rând, am vrut să aflăm de la psihoterapeut și cum am putea înlocui sentimentul de singurătate cu cel de self-love. În schimb, am primit un răspuns și mai bun la această problemă cu care se confruntă multe persoane, indiferent că sunt singure sau într-o relație:

„Cred că iubirea față de propria persoană ar fi bine să însemne inclusiv trăirea singurătății, experimentarea ei și descoperirea valențelor acestei singurătăți pe care eu o simt. Iubirea față de sine vine la început cu dificultăți și cu greutăți când vine vorba de înțelegerea propriei persoane și a trăirilor pe care le am, inclusiv a trăirii singurătății pe care o simt în anumite momente. Noi știm la fel de bine că putem simți singurătate chiar dacă suntem într-o relație. Practic, atunci când vorbesc despre iubirea față de propria persoană, vorbesc despre înțelegerea tuturor elementelor pozitive și negative când vine vorba de viața mea și asta implică și singurătatea.”

Pe Raluca Anton o puteți asculta în fiecare luni, după ora 17, alături de Radu Constantinescu, în cadrul unei rubrici despre sănătatea mintală și rezolvarea problemelor prin dialog, în programul Drum cu Prioritatecea mai ascultată emisiune radio în orașele țării, potrivit ultimelor date ale Studiului de Audiență Radio.

Autor: Narcis Roșioru

Citește și: Drum cu Prioritate: Psihologii Raluca Anton şi Gáspár György, despre relaţiile de cuplu | VIDEO