Confidenţialitate

Impactul încrederii în sine asupra obținerii performanțelor școlare | VIDEO

Domnica Petrovai – psiholog și psihoterapeut – și Ionela Neagoe – director al Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” – au fost invitatele lui Marcel Bartic în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Conform unui studiu recent, vârsta la care fetele încep să utilizeze filtre de Instagram și programe de editare a pozelor este de 11 ani. Peste jumătate din adolescentele respondente au spus că modul în care arată ele în poze este raportat la influenceri și celebrități.

Pornind de la această chestiune, Domnica Petrovai și Ionela Neagoe au explicat în emisiunea moderată de Marcel Bartic cum funcționează programul educațional „Dove – Ai încredere în tine“.

„Este prezent în foarte multe țări, dar și în școlile din România pentru că copiii de azi au nevoie să învețe încrederea și în școală. Sigur că este foarte important și acasă, în relația cu părinții. Este un program educațional care sprijină profesorii cu instrumente, resurse, materiale, video-uri pentru a-i ajuta pe tineri, pe copii, să vorbească despre un lucru care îi preocupă – insecuritățile legate de imaginea corporală, impactul rețelelor de socializare, asupra felului în care se simt”, a explicat Domnica Petrovai la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Din păcate, deja de la o vârstă foarte mică, 11 ani, fetele își prelucrează fotografiile și se compară cu standarde nerealiste care le scade încrederea lor în ele și de aici consecințele: anxietate, depresie, cu impact nu doar la nivelul confortului emoțional, dar și la nivel academic – scad performanțele, relaționarea cu ceilalți copii devine mai dificilă pentru că nu te simți confortabil”, a adăugat Domnica Petrovai.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Impactul încrederii în sine asupra obținerii performanțelor școlare

„Suntem una dintre primele școli care au intrat în acest program, în primele 50 de școli. Noi, la școală, ne confruntăm – și cred că în multe școli se întâmplă asta – din ce în ce mai mult, sigur că este suprapus și cu pandemia, cu fenomenele de anxietate, de depresie, de abandon școlar din cauza aceasta și de nevoia de a se accepta pe ei așa cum sunt. Se judecă întâi pe ei și apoi se tem de judecata celorlalți.

Programul „Dove – Ai încredere în tine“ a venit ca o mănușă pe o problemă pe care noi o aveam și care era în creștere, constatată de mine personal la clasa la care predam că aveam copii care refuzau să deschidă camera pentru că nu le plăcea cum arată părul dimineața, pentru că se considerau urâți sau copii care refuzau să răspundă să nu spună ceva greșit și cineva să rădă. Este vorba de a construi un mediu de încredere pentru că nu este un singur program despre încrederea în sine. Ajută profesorul să înțeleagă cum să construiască mediul acesta de încredere pentru că este nevoie să creezi un raport cu copiii, pentru că ai nevoie să se deschidă. Profesorul învață să stabilească niște reguli ferme, niște limite pentru ca toți ceuilalți să poată vorbi liber”, a explicat Ionela Neagoe la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei”, moderată de Marcel Bartic, aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Un psiholog din Polonia a scris mai multe cărți cu povești destinate copiilor din Ucraina care au fugit din țara lor