Confidenţialitate

Iași: Turiștii reclamă lipsa toaletelor

Toalete închise cu cheia sau vîrstnici puși să plătească o cafea pentru a merge la baie. Sunt doar două dintre situațiile cărora trebuie să le facă fată ghizii turistici din Iași. Experții în turism spun că încă de pe vremea comunismului toaletele erau o problemă. Atunci turiștii străini vorbeau despre toaleta mănăstirii decât de albastru de Voroneț. Problemele au rămas. Sunt mănăstiri care nu permit accesul turiștilor la toaletă.

Acum, încă de la intrarea în vămile din Iași, turiștii învață că e mai bine să evite toaletele publice.

Consultantul în turism, Alin Pătru s-a revoltat în aceste zile. Conducea un grup de turiști, copii din Republica Moldova într-un mic tur în Moldova, inclusiv Iași. Copiii au mers la toaleta vămilor și li s-a făcut rău.

Fotografiile postate pe rețelele de socializare au devenit virale, dar situația e departe de a se fi rezolvat. Experții în turism din Iași vorbesc despre greutățile pe care le au atunci cînd conduc grupuri de turiști care cer să meargă la toaletă. Consultantul Florin Birhălescu spune că acesta este un subiect care se evită în discursurile publice dar care crează mari probleme.

Înainte de plecarea în excursii, ghizii fac o harta a toaletelor fiind foarte atenți la ceea ce numesc “opriri tehnice”. La Universitatea Alexandru Ioan Cuza câteodată toaletele sunt închise.

Muzeele au printre cele mai curate băi. În plimbările prin Iași, ghizii opresc la hoteluri sau restaurante și turiștii își cumpără o cafea pentru a putea merge la toaletă. Mai sunt situații, povestește Florin Birhălescu, în care angajații unor restaurante închid toaletele atunci cînd văd oprind autocarele cu turiști.