Confidenţialitate

Hunedoara: Hoții au furat un vas ceramic descoperit pe un șantier arheologic. Obiectul descoperit într-un mormânt antic

Un vas ceramic a fost sustras de pe un șantier din județul Hunedoara unde se fac descărcări arheologice pentru ca apoi în zonă să fie modernizat un drum județean. Vasul a fost găsit într-un mormânt de către arheologi și se pare că era o ofrandă adusă celui decedat.

În județul Hunedoara se reabilitează un tronson de drum județean, pentru șosea obținându-se fonduri europene nerambursabile. Pentru ca drumul să poată fi modernizat, între Simeria și Geoagiu a fost deschis un șantier arheologic pentru efectuarea de descărcări arheologice, mai ales că zona este cunoscută pentru vestigii romane.

Poliţia din orașul Simeria a fost sesizată pentru că persoane necunoscute au pătruns în zona în care se efectuau săpături arheologice aferente realizării de lucrări de amenajare a drumului judeţean din localitatea Folt. De acolo, acestea au sustras un vas ceramic antic.

„Poliţia oraşului Simeria a fost sesizată despre faptul că persoane necunoscute, în perioada 08-10 octombrie 2022, au pătruns în zona în care se efectuau săpături arheologice aferente realizării de lucrări de amenajare a drumului judeţean 107 A, pe raza satului Folt, comuna Rapoltul Mare, de unde ar fi sustras un vas ceramic antic, aflat în zona săpăturilor din situl arheologic”, se arată într-un comunicat remis Agerpres.

Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică şi pentru furt calificat.

Cercetările continuă în vederea identificării autorilor şi recuperării vasului antic dispărut.

Foto: Shutterstock

Citește și: Hamsterul românesc sau dobrogean, animal rar găsit în Rezervația Biosferei Delta Dunării | VIDEO