Confidenţialitate

Hamsterul românesc sau dobrogean, animal rar găsit în Rezervația Biosferei Delta Dunării | VIDEO

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” a descoperit în cursul acestei săptămâni trei hamsteri românești, specie de animal rar întâlnită în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Cei trei hamsteri românești au fost găsiți după o perioadă de căutări de trei ani. Între 2019 și 2022, cercetătorii Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Delta Dunării – Tulcea – Marinov Mihai, Alexe Vasile, Dorosencu Alexandru, Bolboaca Lucian, Pocora Viorel, Pocora Irina, Chisamera Gabriel si Sandor Attila – au realizat monitorizari la mamiferele de interes comunitar din Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Cercetătorii au utilizat mai multe metode de capturare, de la cele clasice la capcanele selective sau camere cu declanșare pe bază de senzor, transmite Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării”.

Sursa foto: INCDDD

Hamsterul românesc sau hamsterul dobrogean, prezent numai în România și Bulgaria

Hamsterul românesc sau hamsterul dobrogean – Mesocricetus newtoni – este unul dintre cei patru reprezentanți ai genului Mesocricetus, fiind un endemit pentru sud-estul Europei, unde este prezent numai în România şi Bulgaria, în zone joase de-a lungul malului drept al Dunării inferioare.

Aşa ccum sugerează şi numele, răspândirea în România este limitată la teritoriul Dobrogei unde este semnalat în majoritatea tipurilor de unităţi de relief, de la Câmpia aluvionară a Dunării, zona perimetrală a Deltei, Platoul central al Dobrogei, şi până în zonele mai înalte din Munţii Măcinului.

Sursa foto: INCDDD

Cum arată hamsterul românesc sau dobrogean

Este uşor de recunoscut după aspectul îndesat, cu botul rotunjit, ochii mici și rotunzi, picioarele scurte şi coada foarte scurtă, hamsterul dobrogean are talia unui șoarece mai mare, cu blana catifelată, de culoare cenușiu cafenie pe spate şi cenușiu gălbui pe lateralele corpului unde se disting trei pete bine demarcate.

Pe piept prezintă o pată transversală de culoare neagră, înaintea și înapoia membrelor anterioare. Urechile sunt rotunde, de culoare gri cenușiu.

Este un animal preponderent crepuscular și nocturn, cu o activitate mai intensă în primele ore de după asfinţit și primele ore ale dimineţii, dar în timpul perioadei de creştere a puilor poate fi activ şi în timpul zilei.

Sursa foto: INCDDD

Unde trăiește hamsterul românesc

În zona perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunarii este o specie cu distribuţie marginală, fiind semnalat doar în câteva puncta din zona Bestepe, Agighiol şi Capul Doloşman, unde preferă habitatele uscate, de stepă, cu terenuri înţelenite, iar ca habitat secundar intră şi în terenuri cultivate dintre care le preferă pe cele cu leguminoase furajere. Intră adesea şi în plantaţiile viticole şi în livezi.

În habitate optime îşi sapă galerii cu adâncimi de 0,6-0,8 m, care au de regulă două sau trei ieșiri. In cadrul galeriilor se distinge un culcuș construit din tulpini de plante, bucăţele de ramuri şi căptuşit cu ierburi şi frunze, precum şi mai multe ramificații care conțin depozite de provizii ce constau din semințe și fructe.

Sursa foto: INCDDD

De ce este considerat animal rar hamsterul românesc

Hamsterul dobrogean hibernează din luna octombrie până în luna martie, cu treziri periodice pentru a consuma din rezervele de hrană adunate din vară şi toamnă, perioada de hibernare fiind determinată de temperatură.

Hrana este formată din părțile verzi ale unor specii de plante din flora spontană dar și din cea cultivate. Iar în afara perioadei de vegetație consumă şi semințe.

Este considerat un animal rar, pentru care nu există evaluări privind tendinţa populaţiei, dar se consideră că este descrescătoare. Factorii limitativi sunt reprezentaţi în principal de restrângerea habitatului ca urmare a extinderii agriculturii de tip intensive.

Sursa colaj foto: Facebook / Institutul National de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunarii” – INCDDD

Citește și: Raci de Dunăre, în valoare de 2 milioane de euro, descoperiți într-un camion care urma să treacă granița la Nădlac. În Ungaria sunt pe cale de dispariție