Holograf, drumul către celebritate – VIDEO

Primul weekend din luna aprilie este dedicat de Europa FM formației Holograf. După un prim disc înregistrat împreună cu solistul Gabriel Cotabiță, trupa Holograf începe să devină cunoscută printre pasionaţii de muzică rock.

Holograf, compus din Mihai Pocorschi, Edi Petroșel, Tino Furtună și Marti Popescu (bas) l-a convins pe Dan Bittman — până atunci solist la Blitz, Domino, Iris — să li se alăture și să înceapă să lucreze la o muzică orientată spre rock-ul anilor ’80.

Mihai Pocorschi s-a îmbolnăvit de hepatită și Nuțu Olteanu a părăsit Iris și a venit la Holograf.

În aceasta componență este imprimat albumul „Holograf 2”. Marti Popescu s-a hotărât să plece definitiv din țară și din ianuarie 1987 a fost înlocuit de Mugurel Vrabete.

Cel de-al treilea album al trupei „Holograf 3” s-a vândut în peste 200.000 de exemplare în 1988, devenind probabil cel mai mare succes al anilor ’80 din țară.

În acea perioadă, trupa a avut şi câteva concerte în străinătate, în Bulgaria, URSS, Germania Democrată, Polonia, Coreea de Nord. Cea mai importantă activitate este însă reprezentată de turneele în țară și verile la Costinești.

La sfârşitul anului 1989 chitaristul Nuțu Olteanu pleacă din țară și este înlocuit de Florin Ochescu.

În iulie 1990 Holograf pleacă spre Anglia pentru primele înregistrări profesionale și contacte cu adevărata industrie muzicală.

La începutul anilor ’90 trupa a cântat în Olanda, în cluburi și discoteci, reușind astfel să rămână închegată, să învețe multe din sistemul perfecționat al pieței muzicale europene.

În 1992 apare albumul „Banii vorbesc” (1992), unul dintre cele mai importante albume ale trupei.

 

În 1993, Florin Ochescu a părăsit trupa și în locul lui a venit Romeo Dediu, tânăr chitarist de la trupa Commando, care a rămas în Holograf până în prezent. Prin colaborarea cu Captain Records, un album ce conține versiuni în limba engleză ale pieselor Holograf este lansat în Italia.

În 1995, a apărut albumul ”Stai în poala mea”, încă tributar rock-ului anilor ’80. Anul 1996 aduce albumul ”69% Unplugged”, colecție de piese celebre ale grupului.