Confidenţialitate

Guvernul vrea să protejeze locurile de muncă din companiile afectate de sancțiunile impuse Rusiei. OUG cu o serie de măsuri, în plină lectură | AUDIO

Guvernul vrea să protejeze locurile de muncă din companiile afectate de sancțiunile internaționale la adresa Rusiei, în contextul războiului din Ucraina. O Ordonanță de Urgență care include o serie de măsuri în acest sens a fost prezentată deja în Guvern, în plină lectură. Definitivarea ei este o chestiune de zile – spune purtătorul de cuvânt al Executivului.

Industria metalurgică și cea a construcțiilor de mașini sunt cele mai afectate de sancțiunile stabilite de Uniunea Europeană, în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina.

Ar fi vorba – spune purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru – de aproape 30.000 de locuri de muncă. Guvernul va sprijini companiile afectate prin introducerea unui mecanism de control.

„Acest mecanism de control va putea genera o serie de derogări în sensul în care vor fi permise operațiuni precum accesarea fondurilor necesare pentru a continua activitatea economică. Plata salariilor angajaților, plata utilităților, a serviciilor, a taxelor, contribuțiilor, costurilor comerciale, furnizorilor aferenți activității de producție, achiziție și vânzare. Iar măsurile din acest proiect vor ptea asigura continuarea activității și menținerea locurilor de muncă”, a spus Dan Cărbunaru.

De asemenea, ca urmare a aplicării măsurilor restrictive adoptate de Uniunea Europeană, activitatea unor firme, inclusiv din România, a fost blocată, generând dificultăţi în aprovizionarea cu materii prime şi afectând pieţele de desfacere.

Este cazul unei fabrici de țevi din Slatina, deținută până în luna martie de un oligarh rus. Sute de angajaţi ai fabricii au anunțat că vor protesta în această săptămână la București, pentru a atrage atenţia că firma la care lucrează, deşi are comenzi, riscă să intre în faliment.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ciolacu, despre legea privind creșterea salariilor demnitarilor: A fost o decizie tehnică. Nu vor crește salariile demnitarilor | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.