Guvernul vrea să plafoneze prețul gazelor naturale

Ministerul Finanțelor propune plafonarea prețului pentru gazele din producția internă.

Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost publicat pe site-ul Ministerului.

Documentul apare la scurt timp după ce consilierul premierului, Darius Vâlcov, a anunțat această măsură într-un interviu televizat.

Preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători ar putea fi plafonat la 55 lei/Mwh timp de trei ani până la 30 iunie 2021, potrivit unui proiect de hotărâre publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

Măsura ar aduce în teorie – scăderea facturilor dar va fi o lovitură dură atât pentru producătorii actuali de gaze.

Mihai Nicuț, jurnalist e-nergia.ro a făcut câteva calcule și explică la Europa FM.

„Este o înghețare a prețului la gaz, la un nivel foarte mic, care nu ține cont de prețul gazelor de pe piață. Este la o treime. Într-o primă fază, populația și consumatorii industriali ar avea de câștigat pentru vor avea parte de o factură foarte mică. Ulterior, s-ar putea să nu mai fie de unde să  se consume acest gaz, pentru că s-ar putea să nu mai fie fezabil economic să fie extras.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Măsura ridică și alte probleme în condițiile în care se suprapune peste calendarul de liberlizare a prețului gazelor, agreat cu Uniunea Europeană.

Ministerul finanțelor motivează necesitatea măsurii susținând că astfel se va asigura concurență entru sectorul de gaze naturale din Romania se va stopa creșterea prețurilor gazelor naturale din producția internă

Intenţia Guvernului de a plafona preţul gazelor este o măsură comunistă până la un punct, dar necesară – a spus ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, prezent la conferinţa de lansare a Cărţii Albe a IMM-urilor.

Acesta a susținut că măsura se impune pentru că pe această piaţă nu există concurenţă, iar companiile cresc preţurile după bunul plac.

Proiectul plafonării gazelor din producția internă NU va fi adoptat astăzi în Guvern ci se va face o primă lectură a actului – a mai subliniat Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

„Este o măsură logică, care va duce mai mulți bani la buget. Cei doi operatori de gaze cresc în mod nejustificat prețul și nu au făcut investițiile pe care trebuiau să le facă. Nu vrem să intervenim în piață. dar sunt momente în care statul trebuie să ajute piața. Piața, și nu doi operatori privați”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS