Confidenţialitate

Guvernul vrea să mărească din nou accizele la alcool și tutun | AUDIO

Guvernul plănuiește să crească din nou accizele pentru alcool și tutun. O astfel de măsură s-ar traduce prin prețuri mai mari la țigări, bere sau vin. Acestea s-au scumpit oricum în ultimul an între 5% și 10%.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Printre măsurile fiscale propuse de Guvern se numără și o majorare a accizelor la alcool și tutun. Conform proiectului de creștere a taxelor și impozitelor, accizele în cazul vinurilor spumante și a berii, de exemplu, ar urma să crească cu câteva procente între 5 și 10%. Ar urma însă să rămână la același nivel până în 2026, conform propunerilor.

Conform unor estimări făcute Asociația Berarii României piața berii din România a scăzut oricum cu 9% în primele cinci luni din 2023, pe fondul faptulului că anul trecut acciza a fost crescută de două ori.

Pe de altă parte, în ultima jumătate de an, țigările s-au scumpit în trei rânduri. Potrivit celor mai recente date INS, produsele din tutun s-au scumpit cu aproximativ 7% în iunie 2023 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Prin măsurile fiscale propuse, guvernul își propune să acopere gaura din bugetul de stat.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: 80% dintre specialiștii IT, afectați de eliminarea facilităților fiscale din acest sector. Matei Dumitrescu: „Fiecare angajat din IT susține alte 10,5 locuri de muncă în economie” | AUDIO