Confidenţialitate

80% dintre specialiștii IT, afectați de eliminarea facilităților fiscale din acest sector. Matei Dumitrescu: „Fiecare angajat din IT susține alte 10,5 locuri de muncă în economie” | AUDIO

Angajații din IT sunt nemulțumiți că Guvernul renunță la facilitățile fiscale pentru acest sector. O Ordonanță de Urgență pe care Executivul urmează să o adopte prevede că vor mai fi scutiri de impozit doar în cazul salariilor de până în 10 mii de lei brut, adică 5800 de lei net.

80% dintre angajații din IT vor fi afectați, iar competitivitatea României va avea de suferit, a spus la Europa FM, Matei Dumitrescu, membru în consiliul director al ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, ce reunește peste 170 de firme din domeniu.

Matei Dumitrescu, membru în consiliul director al ANIS: „0,028% din PIB – atât va fi câștigul. Industria noastră deja plătește contribuții la CAS și CASS de 10 ori mai mari decât suma scutită de impozit”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Aproximativ 80% dintre specialiștii IT care beneficiază în momentul acesta de scutire vor fi afectați. Și noi considerăm că ce se așteaptă ca și câștig la bugetul de stat va fi marginal: maxim 0,4 miliarde de lei.

Adică 0,028% din PIB – atât va fi câștigul. Industria noastră deja plătește contribuții la CAS și CASS de 10 ori mai mari decât suma scutită de impozit, adică peste 10 miliarde de lei, dar impactul va fi în competitivitate în primul rând.

Competitivitatea României va scădea pe plan internațional. Impactul asupra industriei IT se transmite pe de altă parte și transversal în economie.

În acest moment, fiecare angajat din IT susține alte 10,5 locuri de muncă în economie” a explicat Matei Dumitrescu la Europa FM.

Matei Dumitrescu, despre soluția prin care statul ar putea aduna mai mulți bani la buget

Matei Dumitrescu mai spune că soluția pentru a aduna mai mulți bani la buget ar fi să se facă investiții în produse cu valoare adăugată mare, în inovația de tehnologie care să dea României posibilitatea de a concura pe piața internațioală și în acest fel firmele trebuie încurajate prin măsuri fiscal adecvate.

Specialiștii din IT sunt nemulțumiți și că nu au fost chemați la consultări cu Guvernul și amintesc că Executivul și-a asumat public că nu va face schimbări în acest domeniu.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: ANIS: Măsurile fiscale din sectorul IT vor avea impact negativ în domeniu