Confidenţialitate

Guvernul pregătește majorarea accizelor pentru carburanți | AUDIO

Guvernul pregătește majorarea accizelor pentru carburanți, anul viitor, cu rata inflație. Se va întâmpla în etape, arată un proiect de OUG consultat de Economica.net. Astfel, de la 1 ianuarie 2024, un litru de motorină sau benzină va crește cu 6 bani. 

După ce, în 2023,regula privind creșterea accizelor cu rata inflației nu s-a aplicat, Ministerul Finanțelor revine asupra derogării din acest an și va majora acciza la carburanți în 2024. Se ia în calcul rata anuală a inflației din luna septembrie, adică 8,8 %.

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență consultat de Economica.net, această creștere se va realiza în trei etape. De la 1 ianuarie, 1 aprilie și 1 iunie 2024.

Guvernul a decis să împartă această majorare în trei în anul electoral 2024, pentru ca efectul asupra consumatorului să nu fie vizibil la pompă, cu prețul unor încasări mai mici la buget.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit calculelor, la 1 ianuarie 2024, prețul de la pompă carburanților ar urma să crească cu aproape 6 bani pe litru, la fel și în următoarele etape.

Foto: Shutterstock