Confidenţialitate

Guvernul Orban pregătește asumarea răspunderii pe proiecte din economie și justiție

Guvernul Orban pregătește vineri documentele pentru prima angajare de răspundere în fața Parlamentului din ceea ce se anunță a fi o serie mai lungă de astfel de proceduri.

Vor fi operate modificări în două domenii importante: economie și justiție.

În ședința de guvern programată pentru ora 17:00 vor intra mai multe proiecte de lege care vor fi modificate prin procedura angajării răspunderii, adică fără dezbatere parlamentară.

În domeniul economic, guvernul vrea să abroge prevederile considerate nocive din OUG 114, act normativ adoptat anul trecut de Cabinetul PSD condus de Viorica Dăncilă. Vor fi eliminate taxele din energie, comunicații și sistemul bancar și va fi desființat Fondul de Investiții.

Tot în domeniul economic, o altă lege modificată prin angajarea răspunderii va fi cea a plafoanelor bugetare, un act normativ esențial pentru construcția bugetului de stat pe anul viitor.

Nu în ultimul rând, va fi abrogată și ordonanța de urgență adoptată în iunie de guvernul Dăncilă, care le-a permis transportatorilor să nu mai vândă bilete și abonamente la preț redus elevilor.

Un pachet legislativ va fi adoptat și în domeniul justiției. Cea mai importantă modificare va fi amânarea intrării în vigoare a pensionării anticipate a magistraților după doar 20 de ani de activitate. Este o măsură urgentă, deoarece prevederea introdusă de PSD, ALDE și UDMR în legile justiției ar permite ca aproape 3.000 de judecători și procurori să iasă la pensie începând cu 1 ianuarie, ceea ce ar crea haos în justiție.