Confidenţialitate

Guvernul îi păsuiește pe contribuabilii cu datorii la stat

Guvernul îi iartă de penalități pe cei care au întârziat cu plata datoriilor către stat.

Executivul va adopta miercuri o ordonanță de urgență prin care persoanele fizice și firmele vor fi păsuite până la 31 martie anul viitor, a anunțat premierul la începutul ședinței de Guvern.

Cine își plătește până la acea dată toate datoriile către stat nu va mai plăti în plus nicio sumă de bani – provenită din penalități, a anunțat Victor Ponta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Nu este o amnistie, în niciun caz, nu ştiu de ce se foloseşte termenul de amnistie. E profund incorect, şi tehnic şi gramatical, că nu amnistiem pe nimeni, ci, pur şi simplu, dacă îşi plăteşte datoria până la ultimul leuţ, nu-i mai luăm penalitatea, îi luăm doar o parte din dobândă, aşa cum este normal”, le-a spus Ponta miniştrilor.

Prim-ministrul a explicat prevederile OUG şi raţiunea pentru care Guvernul vrea să îi ajute pe cei care au datorii către stat.

“Cei care îşi plătesc în totalitate, până la ultimul leu, datoriile la stat, plătesc la zi obligaţiile până în martie, nu le mai luăm acele penalităţi în plus, categoric, ca orice penalitate, cu care de fapt îi ducem în insolvenţă, la faliment şi nu mai plăteau nimic. Nu scutim de niciun leu, cei care au plătit nu pierd nimic, dimpotrivă, câştigă faptul că nu plătesc dobânzi şi celelalte lucruri. Cei care însă au nevoie de un sprijin şi plătesc absolut tot până la ultimul leu, pe aceia îi ajutăm. Cei care nu plătesc la zi sau care nu plătesc datoria integrală nu beneficiază”, a spus premierul.

Premierul consideră că de această facilitate vor beneficia contribuabilii corecţi, nu şi cei care nu au plătit niciodată taxe şi impozite.

“Cred că cei cinstiţi şi corecţi vor beneficia. Cei care oricum nu plătesc taxe şi impozite de ani de zile, nu vor plăti nici în continuare şi sper ca (…) să meargă în faliment, pentru că cei care nu plătesc înseamnă că nu au dreptul să rămână pe piaţă”, a mai spus Ponta.