Confidenţialitate

Guvernul amână dreptul universităților de a retrage titlurile de doctor

Ministrul Educației s-a răzgândit și nu le mai dă dreptul, deocamdată, universităților să retragă titlurile de doctor.

Guvernul a amânat, în ședința de astăzi, adoptarea acestei prevederi astfel că retragerea diplomelor se va face, la fel ca până acum, de CNADTCU – Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare.

Ministrul Educației – Adrian Curaj – spune că a luat această decizie pentru a aștepta rezultatele evaluării internaţionale a şcolilor doctorale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Am ales în urma discuțiilor din Guvern să amânăm pentru moment acordarea dreptului pentru universități de a emite și de a retrage titlul de doctor, până după evaluarea internațională a școlilor doctorale”, a anunțat ministrul, la Palatul Victoria.

Ministrul Adrian Curaj a explicat și cum se vor derula procedurile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”CNATDCU este structura care va decide, în urma unei analize, dacă o teză de doctorat a fost sau nu plagiată. Procedura este următoarea: se primește solicitarea la CNATDCU. Acesta are 45 de zile la dispoziție să analizeze respectiva teză de doctorat inclusiv cu experți externi. Instituția care a acordat titlul trebuie să exprime în scris, în termen de 30 de zile, decizia că acesta trebuie retras. Nu va exista nicio problemă dacă instituția în cauză nu va trimite acel document.  CNATDCU anunță decizia luată în maxim 45 de zile, iar cel în cauză are zece zile la dispoziție să o conteste . Contestația va putea fi analizată în alte zece zile, urmând apoi a fi dată decizia finală”.

Ministrul Educației a precizat că decizia CNATDCU este obligatorie, deci Ministrul va fi nevoit să retragă titlul de doctor dacă așa a fost stabilit.

Oricine va putea să trimită CNATDCU o solicitare de retragere a titlului de doctorat al unei persoane pe motiv că ar fi plagiată.