Confidenţialitate

Grupul rus Gazprom a anunţat că nu va mai putea exporta gaze naturale către vestul Europei

Gazprom a anunțat că oprește robinetul conductelor care trec prin Polonia via gazoductul Yamal-Europe. Măsura vine după ce autorităţile de la Moscova au impus sancţiuni împotriva firmei care deţine tronsonul din Polonia al acestui gazoduct crucial pentru tranzitul gazelor spre Europa.

Grupul rus își explică gestul și prin faptul că, anterior, partea poloneză ar fi încălcat, în repetate rânduri, drepturile Gazprom iar pe data de 26 aprilie a înscris grupul energetic rus pe lista societăţilor sancţionate.

Și Rusia a anunţat sancţiuni împotriva a peste 30 de firme din Uniunea Europeană, SUA şi Singapore, ca represalii la sancţiunile la care ea este supusă pentru ofensiva sa militară împotriva Ucrainei.

Lista societăţilor sancţionate cuprinde 31 de companii, printre care şi EuRoPol GAZ , proprietara tronsonului din Polonia al gazoductului Yamal-Europe, o axă majoră pentru transportul gazelor naturale ruseşti prin Belarus şi Polonia până în Germania.

Gazprom a anunţat la finele lunii aprilie suspendarea livrărilor de gaze spre Bulgaria şi Polonia, după ce aceste state membre ale Uniunii Europene au refuzat să îşi achite facturile la gaze în ruble, aşa cum a cerut Vladimir Putin.

Pe piața europeană, preţul gazelor a depăşit 100 de euro pe megawatt/oră, din cauza noilor incertitudini legate de livrările Rusiei.

Traderii se concentrează pe noul mecanism de plată în ruble, impus de Moscova. Întrucât au refuzat ultimatumul dat de Kremlin, Polonia şi Bulgaria au rămas recent fără gaze rusești.

Sursa foto: Shutterstock