Confidenţialitate

Greva profesorilor. Sindicaliștii: Greva continuă. LIVE UPDATE | VIDEO

Miercuri seara, în urma discuțiilor de negociere dintre sindicate și Guvernul României, oficialii din Guvern au decis că: „Este foarte clar că nu poate fi vorba de niciun fel de creștere salarială. Colegii din învățământ sunt la maximul grilei. Nu poate fi vorba de acordare de sporuri”. Au fost decise două prime: una în iunie: 1000 de lei, iar una în octombrie de 1500 de lei. Banii vor fi oferiți prin intermediul unor carduri. Cât despre personalul nedidactic, este vorba despre un card de 500 de lei oferit în luna iunie și un altul, cu aceeași sumă, pentru luna octombrie. Profesorii nu au fost de acord, așa că greva profesorilor continuă.

UPDATE 18:24. Sindicaliștii: Greva profesorilor continuă

Liderii sindicatelor din Educație au cerut creșterea veniturilor cu 25% până la finalul anului 2023, ceea ce înseamnă ca salariul debutanților să crească de la 2400 de lei la 3000 de lei.

În plus, liderii sindicatelor au mai cerut și garanția ca în noua lege a salarizării salariul debutanților să aibă valoarea salariului mediu brut pe economie – 4000 de lei – și grila de salarizare să fie constituită ținându-se cont de acest aspect.

Aceștia au mai spus că nu-i interesează ce se întâmplă cu rotativa guvernamentală, ci ce se întâmplă cu profesorii. Liderii sindicatelor din Educație au anunțat că speră ca răspunsul Guvernului să vină în cursul zilei de mâine, altfel greva profesorilor nu se va încheia.

Sindicaliștii au anunțat un marș și un miting pentru ziua de marți, 30 mai 2023: profesorii se vor deplasa către Palatul Cotroceni.

UPDATE 15:27. Guvernul României a invitat reprezentanții sindicatelor din educație la o nouă rundă de dialog la ora 16:00

Întâlnirea, la care participă echipa de negociere formată din secretarul general al Guvernului, miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii și Investițiilor și Proiectelor Europene, este programată pentru ora 16:00, la Palatul Victoria.

UPDATE 14:00. Carmen Iohannis: „Eu nu am venit aici politic, ci am venit împreună cu clasa mea să-i întâmpinăm pe președinți. Atât facem”

Prima doamnă a refuzat să comenteze subiectul, spunând că scopul plimbării cu elevii este acela de a întâmpina președinții la Sibiu.

Carmen Iohannis, profesoară de engleză la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, se află printre cadrele didactice care nu iau parte la greva organizată în învățământul românesc.

UPDATE 13:07. Profesorii au plecat în marș spre Palatul Parlamentului

Protestul din Piața Victoriei se mută la Parlament. Sindicaliştii din Educaţie au plecat în marş pe Calea Victoriei, după ce liderii de sindicat au anunţat că resping oferta Guvernului în vederea încetării grevei.

Mii de cadre didactice sunt acum pe Calea Victoriei spre clădirea Parlamentului. Circulația pe această arteră din centrul Bucureștiului este blocată în acest moment de manifestanți.

Știre inițială

Joi, 25 mai 2023, mii de cadre didactice din România s-au adunat în fața Palatului Victoria, ca răspuns la oferta Guvernului, ofertă enunțată miercuri seara după finalizarea negocierilor: carduri cu bani în iunie și octombrie, dar nu o creștere salarială.

„Am avut discuție lungă și fructuoasă, dialog decent, onest. Am discutat foarte constructiv despre câteva lucruri clare și bine trasate. Este foarte clar că nu poate fi vorba de niciun fel de creștere salarială. Colegii din învățământ sunt la maximul grilei. Nu poate fi vorba de acordare de sporuri. […] Oferta Guvernului va fi a ceea a acordării unei sume în iunie și o sumă în octombrie care va consta într-un card pentru cariera profesională: 1000 de lei pentru iunie și 1500 de lei pentu octombrie. Astfel de sume vor fi acordate și pentru personalul nedidactic: 500 de lei în iunie și 500 în octombrie”, a spus Marian Neacșu miercuri, 24 mai 2023, după negocierile dintre Guvern și sindicate.

Citește știrea pe larg aici: Decizia luată după negocierile dintre sindicatele din Educație și Guvernul României: „Nu poate fi vorba de niciun fel de creștere salarială. Nu poate fi vorba de acordare de sporuri” | VIDEO

Sursa foto: Europa FM / Raul Bambu

Dan Cărbunaru: Cabinetul Nicolae Ciucă vrea să crească salariile profesorilor prin viitoarea lege a salarizării

După briefing-ul de presă pe tema grevei generale din școlile de stat, care a avut loc la ora 11:30, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a spus că cabinetul Nicolae Ciucă vrea să crească salariile profesorilor prin viitoarea lege a salarizării. Proiectul va fi gata la mijlocul lunii iulie și prevede că Educația este domeniu prioritar. Legea va putea intra în dezbatere parlamentară în sesiunea din toamnă, adică în luna septembrie.

Citește știrea pe larg aici: Dan Cărbunaru: Guvernul va mări salariile profesorilor în viitoarea lege a salarizării

Sursa foto: Europa FM / Raul Bambu

Purtătorul de cuvânt al Guvernului spune că Executivul nu este în grevă și afirmă că miniștri cabinetului Nicolae Ciucă au, în continuare, disponibilitate pentru dialog.

Citește știrea pe larg aici: Răspunsul Guvernului la continuarea grevei profesorilor: Guvernul nu este în grevă. Suntem aici. Disponibilitatea noastră la dialog este aici

Sindicaliștii din Educației au refuzat oferta Guvernului pentru oprirea grevei generale declanșată acum patru zile

Liderii cadrelor didactice spun că greva nu mai este legată doar de revendicările salariale, ci este un protest pentru demnitate, pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învățământ.

În semn de protest față de oferta cabinetului Nicolae Ciucă, profesorii adunați în Piața Victoriei și-au aruncat pixurile.

”Guvernul va trebui să răspundă în fața elevilor și părinților. El decide dacă acest protest se suspendă” au mai anunțat lideri de sindicat. Potrivit acestora, numărul cadrelor didactice care se alătură grevei generale este în creștere.

Citește știrea pe larg aici: Greva profesorilor nu se oprește. Sindicatele spun NU ofertei guvernamentale

Autori: Lucia Ciocârlie – Haranguș, Carmen Zanfir

Sursa colaj foto: Europa FM / Raul Bambu

Citește și: Kelemen Hunor: Greva profesorilor nu este instrumentată politic. Ciolacu joacă politic, dar nu cred că trage de timp | VIDEO