Confidenţialitate

Greva din educație continuă și săptămâna viitoare. Hancescu: Marți, protest de amploare, un marș din Piața Victoriei până la Palatul Cotroceni. Estimăm peste 20.000 de oameni | AUDIO

Greva din educație continuă și săptămâna viitoare – cel puțin asta spun acum sindicaliștii din învățământ. Nu au fost chemați astăzi la negocieri. Aseară – le-au cerut guvernanților o creștere a salariilor de 25 de procente până când va intra în vigoare noua lege a salarizării – adică de la 1 ianuarie. De asemenea, au respins, din nou, oferta guvernului prin care li se oferă o primă de 2500 de lei în două tranșe.

Simion Hancescu, liderul FSLI – pentru Europa FM: „În legea salarizării salariile să crească în medie cu 60%”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„25% este cerință de creștere suplimentară, în afară de ce înseamnă grilă, până la intrarea în vigoare a grilei. Asta pentru a acoperi prăbușirea puterii de cumpărare a celor din învățământ. Iar în legea salarizării salariile să crească în medie cu 60%. Cerința noastră numărul 1 este aceea de a da Guvernul un act normativ, o Ordonanță prin care să garanteze că în noua lege a salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, ceea ce înseamnă aproximativ 4000 de lei net. Și întreaga grilă va fi construită plecând de la acest salariu al debutantului ținând cont de grade, funcții și așa mai departe”, a spus Simion Hancescu.

După mitingul de ieri, sindicaliștii susțin că marți vor organiza un alt protest de amploare – 20.000 de mii de oameni sunt așteptați în București. Profesorii vor merge și în fața Palatului Cotroceni

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Oferta de ieri este identică cu cea de alartăieri, numai că în loc de voucher au schimbat și au pus o primă legat de drepturi salariale. Iar marți va fi un protest de amploare, un marș din Piața Victoriei până la Palatul Cotroceni. Estimăm prezența a peste 20.000 de oameni”, a mai spus Simion Hancescu.

Sindicaliștii s-au întâlnit aseară cu echipa guvernamentală de negocieri – unde au prezentat din nou revendicările.

Dan Cărbunaru: „Aici nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte. Nici măcar la mall”

Iată declarația purtătorului de cuvânt al Guvernului – Dan Cărbunaru – după aceste negocieri

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Aici nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte. Nici măcar la mall. Decizia coaliției de guvernare care va fi implementată de către Guvernul României vizează mărirea veniturilor a celor care regăsesc ca personal nedidactic în așa-numită Anexa 8, cu o medie a creșterilor veniturilor de aproximativ 9%”, a spus purtătorului de cuvânt al Guvernului – Dan Cărbunaru.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Greva profesorilor și nu numai. De ce în acest moment? Doi sociologi explică pentru Europa FM