Confidenţialitate

Grecia: Mărturia unui român voluntar în misiunile de salvare: Totul negru și cenușă. Încă mai am în nas mirosul de fum | AUDIO

Noi măsuri anticaniculă în Grecia. Toate siturile arheologice, inclusiv Acropola Atenei, vor rămâne închise de joi până duminică în cele mai fierbinţi ore ale zilei din cauza unui nou episod canicular. Decizia a fost luată de Ministerul Culturii grec, după ce zeci de turiști au leșinat din cauza căldurii. Între timp, incendii violente în jurul Atenei și nu numai sunt amplificate de vânt.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între ora 12:00 și 17:30 vor fi închise toate siturile arheologice din Grecia. De joi până duminică. În aceste zile se așteaptă temperaturi de 44 şi 45 de grade Celsius.

Încă de la începutul săptămânii, incendii de vegetație ard suprafețe mari de pădure și terenuri agricole.

Gigel Nistor, despre incendiile din Grecia

Gigel Nistor, român din Vrancea, locuiește în Sparta și, de 6 ani, face parte dintr-o echipă de voluntari care participă la misiuni de salvare, inclusiv la stingerea incendiilor.

„Totul negru și cenușă. Mirosul de fum vă spun că încă îl mai am în nas”, a spus Gigel Nistor.

El spune că intervențiile sunt dificile: „Unde acționăm noi sunt doar stânci și arbuști mici care jos au o pătură de iarbă uscată. Când a luat foc de dedesubt și când bate vântul cu 70-80 de kilometri la oră acum vezi focul aici, acum într-o secundă ajunge la 100 – 200 de metri distanță”.

Sursa foto: Facebook / Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λακωνίας

Sursa foto: Facebook / Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λακωνίας

Sursa foto: Facebook / Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λακωνίας

Sursa foto: Facebook / Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λακωνίας

Sursa foto: Facebook / Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λακωνίας

În zona în care a acționat, în sud, în Peloponez, din fericire, localnicii nu au fost evacuați.

„Localnicii nu se dau bătuți. Au experiență din anii trecuți și fiecare localnic cu câte un tractor, cu câte o mașină, camionetă, cisternă cu apă făcută și tot satul este la marginea satului și toți așteaptă cu cisterne foarte mari să ne care apă”, mai spune Gigel Nistor.

Uniunea Europeană trimite de urgență întăriri. Pe lângă cele trei unități de pompieri din Bulgaria, România și Malta, deja operaționale în Grecia, și cele patru avioane de aruncare a apei din Franța și Italia, echipe din Polonia, România și Slovacia, în total 220 de pompieri și 65 de mașini urmau să ajungă joi la Atena.

Sursa colaj foto: Facebook / Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λακωνίας

Citește și: Incendii și caniculă în Europa. Șeful pompierilor români în Grecia: Temperaturi de peste 45 de grade Celsius și risc de incendiu foarte ridicat | AUDIO