Confidenţialitate

Incendii și caniculă în Europa. Șeful pompierilor români în Grecia: Temperaturi de peste 45 de grade Celsius și risc de incendiu foarte ridicat | AUDIO

În Spania s-a atins cea mai ridicată temperatură din Europa în acest an: 44,8 grade Celsius. Și în Italia, Grecia și Turcia, termometrele au indicat temperaturi de peste 40 de grade Celsius, iar meteorologii avertizează că se pot atinge și 47 de grade Celsius în următoarele zile în zona Mării Mediterane. Din cauza căldurii, Grecia se confruntă deja cu incendii de vegetație.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În orașul Loutraki, situat la vest de Atena, 1200 de copii aflați în tabără au fost evacuați din cauza incendiilor de vegetație.

De altfel, în provincia Atica, din sud-estul Greciei, zeci de persoane au fost nevoite să-și părăsească locuințele și au fost evacuate de asemenea mai multe animale, inclusiv cai aflați în grajduri care au luat foc.

În sud-estul Greciei intervin și 40 de pompieri români

Au stins deja incendii în Kouvaras și Kerateea. Șeful echipei de pompieri, maiorul Andrei Iancu a spus la Europa FM că intervenția lor a fost îngreunată de vânt, căldura toridă și relief.

„Temperaturile sunt foarte ridicate – peste 40, 45 de grade, riscul de incendiu fiind 4 din 5 – nivel foarte ridicat. Chiar la primul incendiu, noi, când am ajuns, flăcările erau la maxim 3-4 metri de proprietățile localnicilor, iar flăcările aveau înălțime de 10 metri”, a explicat, pentru Europa FM, șeful echipei de pompieri, maiorul Andrei Iancu.

Statul elen va oferi despăgubiri pentru persoanele ale căror locuințe sunt afectate de incendii

Guvernul de la Atena a anunțat că persoanele ale căror locuințe sunt afectate de incendii vor fi cazate în hoteluri, iar statul va oferi despăgubiri. Meterologii au prelungit până sâmbătă codul roșu de caniculă în Grecia.

Și în Italia a fost emisă o avertizare cod roșu de caniculă, iar termometrele vor arăta, zilele acestea, între 40 și 47 de grade Celsius în mai multe zone ale țării.

În sudul Spaniei a fost atinsă cea mai ridicată temperatură din 2023 pe teritoriul european

Între timp, în sudul Spaniei, la Andujar, s-a atins cea mai ridicată temperatură din acest an, în Europa: 44.8 grade Celsius. Recordul de temperatură în Europa a fost atins pe 11 august 2021, în Sicilia. Atunci s-au înregistrat 48,8 grade Celsius.

Avertismentul Organizației Meteorologice Mondiale

Organizația Meteorologică Mondială avertizează că acest val de căldură extremă este unul dintre fenomenele care provoacă cei mai mulți morți și că ne vom confrunta din ce în ce mai des cu astfel de episoade, din cauza încălzirii globale.

Uniunea Europeană face apel la marii poluatori ai lumii, China, Statele Unite și India, să reducă emisiile poluante. Zero emisii în 2050 este ținta asumată de Uniunea Europeană, iar până în 2030 și-a propus o reducere cu 55%.

Sursa foto: Twitter / IoannaDementiEU

Citește și: Cum fac față românii temperaturilor ridicate. IGSU: Sfaturi pentru a fi în siguranță pe perioada caniculei | AUDIO