Grațierea pentru mită și trafic de influență a fost respinsă de Comisia Juridică. Senatorii au reluat votul

Graţierea pedepselor pentru luare și dare de mită şi trafic de influenţă a fost respinsă, joi, în Comisia juridică a Senatului.

Totul după ce PNL şi USR au cerut reluarea votului dat miercuri.

La reluarea votului trei senatori de la PSD și unul de la ALDE s-au abținut. Au votat pentru respingerea amendamentelor trei senatori de la PNL, unul de la USR și unul de la UDMR. Doi senatori de la PSD nu erau în sală la reluarea votului.

Așadar, au fost respinse amendamentele prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi.

În ședința comisiei de miercuri, au fost adoptate cu 5 voturi ”pentru” (PSD) şi 3 ”împotrivă” (PNL, USR şi UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului.

În urma votului de miercuri, 1.000 de persoane au protestat în faţa Guvernului faţă de decizia Comisiei juridice a Senatului de a graţia inclusiv persoane condamnate pentru fapte de corupţie.

La scurt timp după votul de ieri, premierul Sorin Grindeanu a scris pe Facebook că Guvernul nu susţine amendamentele propuse la proiectul de Lege privind graţierea adoptate, miercuri, în comisia juridică a Senatului, precizând că Executivul susţine Legea graţierii în forma propusă iniţial de Ministerul Justiţiei.

Şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a scris, pe Facebook, că „dezaprobă categoric” amendamentele adoptate, miercuri, de Comisia juridică a Senatului, privind graţierea persoanelor condamnate pentru corupţie, şi că va avea o discuţie cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conţină aceste prevederi.

Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, a declarat joi, la Parlament, referitor la opiniile separate ale premierului Sorin Grindeanu şi ale liderului PSD, Liviu Dragnea, pe tema graţierii, că Guvernul nu a dat o soluţie alternativă cu privire la condiţiile din penitenciarele din România, iar, cel mai probabil, Executivul are deja pregătiţi banii pentru amenda de la CEDO.

Citește și: Șerban Nicolae, despre protestatari: E vorba de oameni neinformați sau care poate au o plăcere de a fi manipulați

Comisia Juridică: Pedepsele pentru abuzul în serviciu și conflictul de interese nu vor fi grațiate

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS