Confidenţialitate

Comisia Juridică: Pedepsele pentru abuzul în serviciu și conflictul de interese nu vor fi grațiate

Comisia Juridică din Senat a respins joi amendamentele la legea grațierii care prevedeau grațierea pedepselor pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi de conflict de interese.

Doar cinci senatori de la PSD şi ALDE au votat în favoarea graţierii acestor fapte, număr insuficient pentru ca propunerile să fie adoptate, având în vedere că în comisie sunt 11 membri.

Senatorul PMP Traian Băsescu a făcut o pledoarie de aproximativ un sfert de oră în faţa senatorilor din comisie în favoarea graţierii celor condamnaţi la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.

Fostul președinte a susținut că în România aplicarea acestei infracţiuni este una defectuoasă, ea devenind, în opinia sa, un instrument de control al instituţiilor politice.

”Eu susţin să graţiem abuzul în serviciu, care a devenit un instrument de control al instituţiilor politice (…) Problema abuzului în serviciu a fost tratată abuziv. La ultimul raport de actvitate DNA spunea că are 2.150 de dosare în lucru pe abuzul în serviciu. În acelaşi timp, mă uit în Europa: nu cred că în toate statele membre ale Uniunii Europene găsim 50 de dosare. Noi avem 2.150. Avem o aplicare defectuoasă, a demonstrat-o şi Curtea Constituţională”, le-a spus Traian Băsescu senatorilor jurişti, citat de News.ro.

Fostul preşedinte al României a dat exemplul recomandărilor Comisiei de la Veneţia, care spune că abuzul în serviciu trebuie ”interpretat în sens îngust şi aplicat cu un prag înalt”.

”Comisia de la Veneţia vine şi spune: legea trebuie să fie previzibilă, să aibă acurateţe juridică şi susţine că astfel de acuzaţii sunt în mod special vulnerabile la manevre politice abuzive. Comisia de la Veneţia consideră că prevederile abuzului în serviciu trebuie interpretate în sens îngust şi aplicate cu un prag înalt. La noi s-a înţeles prag de bani. Greşit. Comisia de la Veneţia explică pragul înalt: astfel încât să poată fi invocat numai dacă fapta e de natură gravă. Exemple: infracţiuni grave împotriva proceselor democratice, subminarea autorităţii administraţiei publice, încălcarea drepturilor fundamentale. Noi îi trimitem pentru abuz în serviciu în loc să îi trimitem pentru orice altă infracţiune. Abuz în serviciu, 12 ani de închisoare”, a mai spus Traian Băsescu.

Guvernul a anunţat că nu susţine graţierea pentru niciuna din cele două infracţiuni.

În ședința Comisiei Juridice a Senatului de miercuri au fost adoptate cu 5 voturi ”pentru” (PSD şi ALDE) şi 3 ”împotrivă” (PNL, USR şi UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi doar dacă vor achita prejudiciul.