Confidenţialitate

Gorj | Aproape două mii de mistreți cu pestă porcină, depistați într-un complex de vânătoare

Aproape două mii de porci mistreți bolnavi de pestă porcină africană au fost depistați într-un complex de vanătoare în localitatea Turceni. Jumătate dintre ei au fost deja împușcați.

Proprietarul complexului este revoltat pe cei de la Direcția Sanitar Veterinară Gorj că nu-l vor despăgubi pentru că legea nu permite plata pagubelor pentru animale sălbatice. El a depus deja plângere în instanță împotriva angajaților DSV.

Cei două mii de porci au fost depistați cu pestă porcină africană în urmă cu câteva săptămani.

De atunci, angajați de la Direcția Sanitar Veterinară Gorj au evaluat fiecare animal și au propus uciderea lor. Au reușit să împuște cu cei de la asociațiile de vanători aproape o mie dintre ei.

Când a cerut despăgubiri pentru animalele pierdute, proprietarul complexului de vanătoare a aflat că nu le poate încasa întrucât legea nu permite acest lucru. Mistreții sunt animale sălbatice, iar legea acordă despăgubiri doar pentru cele domestice.

Proprietarul a dat în judecată Direcția Sanitar Veterinară și speră să obtină despăgubirile în instanță. Va permite sacrificarea și celorlalți porci bolnavi, însă solicită, în paralel, și modificarea legislației. Speră că decizia instanței să-i fie favorabilă pentru ca, apoi, parlamentarii să modifice prevederile legale.