Confidenţialitate

Giurgiu: 4 cămine de bătrâni, amendate după ce ANPC a găsit alimente expirate, gândaci la bucătărie sau mizerie în băi și camere | AUDIO

4 cămine de bătrâni din județul Giurgiu au fost amendate, după ce comisarii de la Protecția Consumatorilor au găsit numeroase nereguli: alimente expirate, gândaci la bucătărie, frigidere cu rugină și mizerie la baie și în camere. Valoarea amenzilor totale se ridică la aproape 100 de mii de lei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a amendat cu 97.000 de lei în total căminul Bunicilor Confidence din orașul Mihăilești din Giurgiu, punctul de lucru al Asociației Căminul de Bătrâni Romantic Club din satul Popești, centrul pentru persoane vârstnice Mironești și căminul Sky Angel din satul Dărăști-Vlașca.

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au constatat că în camerele în care dorm bătrânii, unele lenjerii de pat și saltelele erau rupte și pătate, pereții jupuiți și murdari, parchetul depreciat, mocheta murdară, iar caloriferele cu zone ruginite.

Nu toate camerele aveau boilere la baie, iar curățenia lăsa de dorit și aici. ANPC a găsit alimente expirate, gândaci la bucătărie și inclusiv în echipamentele frigorifice. Căminele nu le asigurau bătrânilor personal medical și nici dotări pentru recuperare fizică, psihică și mentală, așa că toate căminele au activitatea închisă temporar, susține ANPC.

Am verificat cum stau lucrurile și pe teren și cu o singură excepție, toți ceilalți reprezentanți ai căminelor au infirmat că au activitatea oprită și au insistat că au fost găsite nereguli minore

La căminul din satul Popești, doar bucătăria a fost închisă.

Iar la centrul pentru personae vârstnice din Mironești, a fost oprită activitatea în 4 dintre cele 5 corpuri de clădire, a spus la Europa FM, Denisa Cristescu, consilier în cadrul Direcției de Asistență Socială Giurgiu.

„Printre neregulile constatate se numără existența mobilierului învechit și în parte degradat. Existența unor zone cu mucegai cauzate de existența inflitrațiilor la unii pereți. Zone ruginite la cadrele metalice ale meselor de lucru”, a spus Denisa Cristescu, consilier în cadrul Direcției de Asistență Socială Giurgiu.

Doar 13 bătrâni vor rămâne în centru, ceilalți 33 vor fi transferați: „Urmează să identificăm soluții privind transferarea acestora în alte centre publice pentru persoane vârstnice în centrele de la Hotarele, Oncești și Singureni”.

În cazul acestui cămin, amenda a fost de 17 mii de lei, cu posibilitatea de plăti numai 5000 de lei, dacă suma e achitată în termen de 15 zile.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mai mulți angajați ai Penitenciarului Giurgiu, cercetați pentru că și-au decontat fictiv lucrări stomatologice de aproape 1 milion de lei