GERMANIA: A murit fostul cancelar Helmut Kohl

Fostul cancelar german Helmut Kohl a murit la vârsta de 87 de ani, rămânând în istorie pentru rolul pe care l-a jucat în reunificarea Germaniei.

Helmut Kohl a fost cancelar al Republicii Federale Germania din 1982 până în 1998. Având 16 ani petrecuți la conducerea guvernului de la Berlin, el a fost cel mai longeviv cancelar al țării.

A fost președinte al Uniunii Creștin-Democrate, partid din care face parte și actualul cancelar german, Angela Merkel.

Președintele american George Bush senior l-a descris la un moment dat ca fiind cel mai bun lider european de la sfârșitul secolulu XX.  Helmut Kohl va rămâne în istorie pentru reunificarea Germaniei, pe 3 octombrie 1990, la aproape un an de la căderea Zidului Berlinului. El este considerat, alături de fostul președinte francez Francois Mitterand, arhitectul Tratatului de la Maastricht, care a dus la formarea Uniunii Europene. De altfel, a militat pentru introducerea monedei euro și i-a convins pe sceptici să renunțe la marca germană.

Helmut Kohl avea probleme de sănătate. Ultimii ani din viață i-a petrecut într-un scaun cu rotile, după ce în 2008, a suferit un atac vascular cerebral.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS