Confidenţialitate

Germania: 600.000 de dispozitive electrice de încălzire au fost vândute în prima parte a anului, semn că locuitorii se pregătesc de o iarnă grea

Germanii ar putea recurge la iarnă la încălzirea cu radiatoare electrice, au avertizat companiile de utilităţi. Vânzările de calorifere și aeroterme sunt în creștere. Populația consideră că astfel ar putea să facă economii la facturile pentru gaze, dar companiile de utilități atrag atenția că vor exploda cele pentru curent.

Germanii au cumpărat 600.000 de dispozitive electrice de încălzire în prima jumătate a anului, în creștere cu aproape 35% față de anul trecut, potrivit datelor publicate de compania de cercetare GfK.

Gospodăriile s-au aprovizionat inclusiv cu dispozitive portabile.

Autoritățile au atras atenția că utilizarea radiatoarelor poate provoca pene de curent locale, potrivit datelor publicate de ziarul Tagesspiegel.

Directorul general al asociaţiei germane a companiilor din energie şi apă a declarat pentru cotidianul Handelsblatt că populația s-ar putea trezi cu facturi la energie şi mai mari dacă nu folosește dispozitivele cu moderaţie.

„Și pot suprasolicita reţelele electrice, de exemplu când multe gospodării îşi pornesc radiatoarele într-o parte a oraşului în acelaşi timp, într-o noapte rece de iarnă”, a arătat șeful asociaţiei.

Germania, alături de alte ţări din Uniunea Europeană, a anunțat sprijin pentru gospodării şi industrie pe fondul exploziei facturilor.

Guvernul german a promis că utilizatorii industriali vor fi primii care vor fi afectați de o eventuală raționalizare în cazul unui deficit şi că gospodăriile private vor fi scutite de orice reduceri în alimentare.

Citește și: Cine va beneficia de noua plafonare a prețului la energie. Plafonul de consum pentru populație a fost coborât | AUDIO

Foto: Shutterstock