George “Gogu” Constantinescu, unul dintre cei mai prolifici inventatori ai secolului trecut

Dacă aveți o mașină cu cutie automată, sau visați la una, trebuie să știți că îi datorați acest lucru lui George “Gogu” Constantinescu. A fost unul dintre cei mai prolifici inventatori ai secolului trecut și pe lângă prima cutie automată de viteză, ne-a mai lăsat alte 400 de brevete.

În 1926, revista britanică “The Graphic” publica în paginile sale o imagine cu cei mai importanți 17 oameni de știință ai vremii. Firesc, printre ei se numărau personalități ca Albert Einstein, Alexander Graham Bell, Marie Curie sau Thomas Alva Edison. În ceea ce ne privește, publicația științifică l-a inclus în acest clasament și pe românul George “Gogu” Constantinescu.

S-a născut la Craiova, în 1881, fiu al unui profesor de matematică și nepot al unui inginer. Încă din școala generală, camera sa arăta ca un veritabil laborator. Adolescent fiind, Gogu Constantinescu a construit printre altele, o lampă electrică cu mercur, un motor, dar și un calculator mecanic, care putea efectua operații cu numere formate din 30 de cifre.

În 1904, a terminat Școala Națională de Poduri și Șosele și în anii care au urmat, a proiectat și a construit primele clădiri din beton armat din România. Printre ele, Marea Moschee și Cazinoul din Constanța, Hotelul Athenee Palace din București și mai multe poduri.

În ajunul Primului Război Mondial, pleacă în Marea Britanie unde publică o lucrare intitulată “Teoria sonicității”. De altfel, părintele sonicității, știința care se ocupă de transmisia energiei mecanice prin vibrații, este nimeni altul decât Gogu Constantinescu. Pe lângă dezvoltarea teoriei, Constantinescu a construit, printre altele, și un perforator sonic, cu care a reușit să găurească un bloc de granit.

E cel puțin discutabil cum și când s-ar fi terminat Primul Război Mondial dacă avioanele britanice nu ar fi fost dotate cu un sistem de tragere care sincroniza mitraliera cu elicea aparatului de zbor. Multumita acestui sistem, pilotul putea să tragă în față fără să își ciuruiască propria elice și evident, invenția i-a aparținut tot lui Gogu Constantinescu.

Nu în ultimul rând, tot Constantinescu a construit și prima cutie de viteză automată. A fost prezentată la Salonul Auto de la Paris și în 1924, un articol din revista americană “Popular Science” spunea: “Transmisiile manuale pentru automobile ar putea dispărea în câţiva ani, după apariţia unei noi invenţii revoluţionare care conectează motorul cu roţile propulsoare fără a folosi nici o treaptă de viteză. Este munca lui George Constantinesco.”

De fapt, pe numele lui Gogu Constatinescu figurează circa 400 de brevete de invenție, patentate în SUA, Danemarca, Elveția, Austria, Germania, Marea Britanie, Franța sau România, precum și altele care nu au fost niciodată publicate. Un simplu calcul arată că de la prima sa invenție până la momentul morții, în 1965, Gogu Constantinescu a inventat câte ceva la fiecare două luni.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS