Confidenţialitate

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu: „Șansele armatei române, la ora actuală, le putem califica drept medii” / „Sunt problemele legate de asigurarea personalului și foarte greu sunt menținuți oamenii în armată” | AUDIO

În următorii 10 ani, armata României va rămâne fără rezerviști, spune în emisiunea „Deșteptarea”, de la Europa FM, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu. Acesta afirmă că armata română este alcătuită din 80.000 de militari activi și 55.000 de rezerviști cu vârsta între 40 și 50 de ani. Generalul Virgil Bălăceanu susține că e neapărată nevoie de o lege privind introducerea unui serviciu militar voluntar, așa cum a propus șeful Statului Major al Apărării, Gheorghiță Vlad.

Virgil Bălăceanu: „[…] legea pregătirii populației pentru apărare vine cu o soluție de înlocuire a rezervei de îmbătrânite și nepregătite cu o rezervă creată pe principii voluntare”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În următorii 10 ani, dar poate chiar mai devreme, armata României nu va mai avea rezervă. Pentru că acești rezerviști, împlinind vârsta de 55 de ani sunt scoși din evidența militară și nu mai au obligații militare. Ca atare, legea pregătirii populației pentru apărare vine cu o soluție de înlocuire a rezervei de care vorbeam, îmbătrânită și nepregătită, cu o rezervă creată pe principii voluntare, pe opțiunea fiecărui cetățean – fie bărbat sau femeie – să participe la această activitate”, a declarat generalul în rezervă Virgil Bălăceanu.

Virgil Bălăceanu: „Sunt problemele legate de asigurarea personalului și foarte greu sunt menținuți oamenii în armată”

Virgil Bălăceanu a fost întrebat ce șanse ar avea armata României într-o confruntare cu armata rusă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Șansele armatei române, la ora actuală, le putem califica drept medii. Nu sunt șanse înalte. Sunt problemele legate de asigurarea personalului și foarte greu sunt menținuți oamenii în armată, din două considerente: nivelul de salarizare și impredictibilitatea pensiilor militare de stat. Procesul de înzestrare este în desfășurare având și anumite sincope. Vezi dosarul corvete multifuncționale și modernizarea fregatelor, ca atare, capacitatea nu este ridicată”, a precizat generalul în rezervă Virgil Bălăceanu.

Într-un interviu acordat Europa Liberă, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a avertizat că România nu are o lege prin care populația să fie pregătită în cazul unei escaladări a războiului din Ucraina. Acesta a spus că tinerii până în 35 de ani ar trebui învățați să tragă cu arma și că e nevoie de introducerea unui serviciu militar voluntar.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Kelemen Hunor: Comasarea alegerilor europarlamentare cu locale se poate din punct de vedere constituțional. Legal nu se poate încă | VIDEO