Confidenţialitate

Gemenidele, cel mai bun moment pentru a vedea stele căzătoare, în noaptea de vineri spre sâmbătă

Stelele Căzătoare cunoscute ca Meteorii Geminide pot fi văzuți pe cerul nopții de vineri spre sâmbătă, când ar fi cel mai bun moment pentru a surprinde spectacolul universului, anunță Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, din București.

Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul acitv 3200 Phaethon în noaptea dintre 13 și 14 decembrie. La contactul cu atmosfera particulele de praf aprind gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer, ceea ce numim în mod obișnuit o stea căzătoare.

Majoritatea stelelor cazătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentr care se numesc „Geminide”.

Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Astfel vor apărea „bolizi”(meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele.

Stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic. Trebuie doar să priviţi sus pe cer, spun specialiștii de la Observatorul Astronomic.

Geminidele se pot vedea oricând între 4-17 decembrie, dar cei mai mulţi meteori se vor vedea în noaptea apropiată de maxim. În 2019 punctul maxim al fenomenului se va produce ziua, pe 14 decembrie și pentru că maximul acestui curent de meteori poate dura câteva ore, rezultă că în nopțile de 13/14 și 14/15 decembrie sunt cele mai potrivite pentru a vedea stele căzătoare.

Cel bun moment pentru a urmări cerul pentru stelele căzătoare ar fi, potrivit specialiștilor, în a doua jumătate a nopții de 13 spre 14 decembrie, până la începutul zilei sau în noaptea următoare.

În perioada de vizibilitate maximă, pot fi surprinse până la 120 de stele căzătoare pe oră, în condițiile în care cel care observă se află în afara unui mare oraș și nu este afectat de poluare cu lumină artificială. În mod nomal se văd mai puțin de jumătate din numărul prognozat de meteori. Totuși, Luna Plină (care se produce pe 13 decembrie) reduce numărul de meteori vizibili.