Gărâna Jazz Festival, la start

Cea de-a XXII-a ediţie a Gărâna Jazz Festival îi aşteaptă pe iubitorii de jazz din toată Europa, începând de joi până duminică, cu 25 de concerte susţinute de muzicieni din 16 ţări, inclusiv România, în trei spaţii din Munţii Semenic – Poiana Lupului, Hanul la Răscruce şi Biserica Catolică din Văliug, anunță organizatorii.

Evenimentul va fi deschis, la ora 19.00, în Poiana Lupului, cu „La Classe operaia va in Paradiso” susţinut de muzicienii Mircea Tiberian (pian), Claudio Puntin (clarinet), Daniel Erdmann (saxofon), Chris Dahlgren (contrabas) şi Tilo Weber (baterie).

„Proiectul ‘La Classe Operaia va in Paradiso’ (‘Clasa muncitoare merge în paradis’) împrumută titlul de la o celebră peliculă din vremurile de aur ale neo-realismului italian. Muzica programului creionează satirico-melancolic drumul către eşec al utopiei comuniste văzut din perspectiva propriilor mele experienţe în aşa-numitul Ostblock, totodată modul idealist în care Occidentul se raporta la aceleaşi realităţi. Piese originale cum ar fi ‘E iarăşi 1 Mai’ (‘Here’s the Labour Day again’), ‘Looking forward for the past’ (‘Înainte, că înainte era mai bine!’), ‘Classa operaia va in Paradiso’ sau ‘Ornettology’ se vor îmbina cu momente de improvizaţie liberă, de instant composing sau cu unele citate muzicale evocatoare”, a declarat Mircea Tiberian, citat pe site-ul evenimentului.

Concertele din cadrul festivalului vor avea loc pe scena mare a festivalului din Poiana Lupului (după ora 19,00), în curtea Hanului La Răscruce (după ora 14.00) şi în Biserica Catolică din Văliug (de la ora 11.00).

Pe scena din Poiana Lupului (în fiecare zi, începând cu ora 19,00) vor putea fi văzuţi, pe lângă artiştii din deschidere, şi Pink Freud, Youn Sun Nah & Ulf Wakenius, Sebastian Studnitzky Quartet, Kekko Fornarelli Trio, Elena Mîndru Finnection feat. Adam Baldych, Bandes Originales (Courtois, Erdmann, Fincker), Avishai Cohen’s Big Vicious, Puba Jazz Connection, Adam Baldych & Helge Lien Trio şi Tore Brunborg, Roberto Fonseca Trio, Sly & Robbie meet Nils Petter Molvaer feat. Eivind Aarset & Vladislav Delay, Rymden (Wesseltoft, Ostrom, Berglund), Stefano Battaglia Trio, Ekalavya (Abhijith PS Nair, Mohini Dey, Sandeep Mohan, Johnson, Roop), Stanley Clarke Band.

De vineri până duminică, începând cu ora 14,00, pe scena de la Hanul La Răscruce vor urca Emil Bîzgă Quartet – Gipsy Blues, Exit Oz, Trigon, Benny Rietveld Ensemble, Horea Crişovan Acoustic Trip, Alex Calancea Band, în timp ce în spaţiul realizat la Biserica Catolică din Văliug, de vineri până duminică, vor concerta, de la ora 11.00, Gheorghe Fikl, Raul Kusak, Teodor Pop.

Pe lângă concerte, publicul va putea participa la prezentarea unei instalaţii-experiment realizată de pictorul Gheorghe Fikl, la reprezentaţia piesei de teatru „Ferma”, a trupei Auăleu, la Târgul Naţional de Viniluri, la expoziţia de afişe de jazz, precum şi la lansarea cărţii „Instant Stage” semnată de Ioana Tăut.

Organizatorii recomandă participanţilor la festival să îşi pregătească haine corespunzătoare pentru zona în care vor avea loc concertele, având în vedere că seara temperaturilor pot ajunge până la 10-11 grade Celsius.

„Serile la Gărâna pot fi destul de friguroase, ţinând cont că ne aflăm la peste 1.000 de metri altitudine. Pe timp de seară temperatura este de 10-11 grade Celsius, iar în timpul zilei vor fi până la 27 de grade. Spectatorii sunt sfătuiţi să pună în bagaje haine călduroase, hanorace şi jachete potrivite pentru o vacanţă la munte. Din fericire, nu sunt anunţate ploi, dar, pentru orice eventualitate, nu ar trebui să lipsească din bagaje hainele impermeabile. Peste zi se poate face plajă şi baie în lacurile din zonă (Lacul 3 Ape, Văliug), aşa că, pe lângă pelerina de ploaie, puteţi lua cu voi şi costumul de baie”, se arată în comunicatul organizatorilor.

Biletele şi abonamentele pentru Gărâna Jazz Festival pot fi cumpărate online, fiind disponibile şi la faţa locului, la punctul de acces în Poiana Lupului, de joi, începând cu ora 16,00, în trei variante: bilet de o zi, la preţul de 85 lei; abonament pentru trei zile, la preţul de 240 lei şi abonament pentru întreaga perioadă a festivalului, la preţul de 300 de lei.

Festivalul Internaţional de Jazz Gărâna este organizat de Fundaţia Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 70.000 de spectatori şi numeroşi artişti cu renume internaţional au împărtăşit experienţa muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cântat la Gărâna: Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Hiromi Uehara, Omar Sosa, Lars Danielsson, Avishai Cohen, Louis Sclavis, Jack DeJohnette, Kimmo Pohjonen şi mulţi alţii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS