Confidenţialitate

Gândirea critică și capacitatea de identificare a dezinformării în rândul elevilor. Ciprian Cucu: „Avem o problemă cu calitatea și capacitatea profesorilor de a livra aceste lucruri” | VIDEO

Invitații lui Marcel Bartic au fost Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente din Republica Moldova, și Ciprian Cucu, lector universitar în cadrul Universității “1 decembrie 1918” din Alba Iulia în emisiunea „Academia Europa FM” de luni seara. Este sistemul nostru de învățământ pregătit pentru a-i echipa pe copii cu discernământul necesar în ceea ce privește gândirea critică și identificarea dezinformării?

Ciprian Cucu: „Avem o problemă cu calitatea și capacitatea profesorilor de a livra aceste lucruri”

Ciprian Cucu: „Nu, răspunsul pare destul de clar. Noi am avut probleme cu lucrurile minore. Discutăm despre gândire critică, dar copiii noștri nu sunt în stare să găsească niște locuri pe o hartă sau să înțeleagă un tablou simplu. Problemele sunt foarte mari și eu am lucrat în câteva ONG-uri cu mulți tineri și una dintre problemele pe care tinerii o ridică este bivelul de pregătire al profesorilor. Discuțiile pot merge la programă, la conținuturi, dar până la urmă avem o problemă cu calitatea și capacitatea profesorilor de a livra aceste lucruri”.

Marcel Bartic: Am văzut asta și zilele trecute, după rezultatele testelor PISA: că este programa, că sunt manualele, dar nicăieri nu am găsit să spună „Da, domnule, și noi profesorii ar trebui să ne mai adaptăm”.

Ciprian Cucu: „Exact. Și unul dintre lucrurile pe care le-am mai tot spus și eu și le-au mai tot spus și alții este că noi avem niște probleme cu profesorii sunt conspiraționiști sau promovează dezinformare inclusiv în timpul școlii. Noi nu avem un studiu care să clarifice cât de mare este această problemă. Dar eu am făcut la un moment dat – lucrând cu mai mulți tineri – și i-am rugat să-mi spună dacă ei au întâlnit asemenea cazuri și majoritatea poate da asemenea exemple: profesori de biologie care fac propagandă anti-vaccin în clasă. Profesori de istorie care vânturi mituri despre cum România era măreață, <<dodoloață>> și așa mai departe”.

Ciprian Cucu: „Dacă am da testele PISA profesorilor, nu știm exact care ar fi rezultatele”

Marcel Bartic: Ca să nu mai vorbim despre un antisemitism feroce…

Ciprian Cucu: „Înainte încă să ne întrebăm cât de mult și cât de bine îi învățăm, ar trebui să ne punem niște întrebări serioase și să vedem o analiză despre cine sunt persoanele care educă copiii României azi, ce cred ei, care este gândirea lor critică. Mai în glumă, mai în serios spunea cineva că dacă am da testele PISA profesorilor nu știm exact care ar fi rezultatele”.

Petru Macovei, despre Republica Moldova: „Federația Rusă nu a oprit nici pentru un moment încercările de a ține sub control acest teritoriu prin campanii de dezinformare”

Marcel Bartic: Aceasta este o întrebare care ar trebui să ne pună pe gânduri. Merg la domnul Macovei care are, de asemenea, o experiență foarte consistentă în zona identificării nu doar a teoriilor conspirației, dar pentru spațiul Republicii Moldova vorbim despre campanii de dezinformare, despre știri false, oameni promovează aceste lucruri în spațiul public și, inevitabil, ajung la profesori și din rândul profesorilor în rândul copiilor. Aș fi vrut să vă întreb, domnule Macovei, care sunt cele mai frecvente tendințe de dezinformare care credeți că vulnerabilizează cel mai mult categoria profesorilor și, implicit, a elevilor, cel puțin pentru spațiul Republicii Moldova?

Petru Macovei: „Din acest punct de vedere, Republica Moldova este chiar mai vulnerabilă decât România și anume pentru faptul că Federația Rusă nu a oprit nici pentru un moment încercările de a ține sub control acest teritoriu prin campanii de dezinformare care au fost duse și sunt duse în continuare prin intermediul agenților săi de influență. Și avem, din păcate, și cadre didactice care sunt agenți de influență pro-ruși în Republica Moldova, în special în anumite zone. Și nu doar despre profesori vorbim, dar și medici și alte persoane.

Noi am avut o poveste întreagă aici, în Republica Moldova, când spitale din autonomia găgăuză de la sudul Moldovei efectiv refuzau să primească vaccinuri de producție Pfizer pentru că, vezi Doamne, așteptau cu toții Sputnik de la Moscova – vaccinul produs de Federația Rusă, chiar dacă acesta nu era recunoscut la nivel european”.

Petru Macovei: Teoriile conspirației și tot felul de falsuri pe care se ține propaganda pro-rusă sunt duse pe diverse fronturi, inclusiv prin intermediul unor persoane care ar trebui să ne învețe copiii la școală

„Ei bine, în ceea ce privește cadrele didactice, tot avem o mare problemă, pentru că acum câteva săptămâni la Chișinău a fost un scandal întreg – un cadru didactic și-a permis să le spună elevilor într-un cadru, mai puțin oficial, dar și-a permis totuși să le spună elevilor că <<Hitler a început o treabă bună când a început să extermine evreii, păcat că nu a dus-o până la capăt>> și asta a fost un scandal imens.

Ulterior, respectiva doamnă și-a dat demisia, deși înțeleg că asta este prea puțin. Trebuia să existe o cu totul altă atitudine și a Ministerului Educației și a direcției de învățământ. Ministerul a spus că angajatorul – direcția de învățământ a municipiului Chișiău – este cel care trebuie să ia atitudine însă una peste alta asemenea cazuri nu fac decât să ne confirme că teoriile conspirației și tot felul de falsuri pe care se ține propaganda pro-rusă, inclusiv în acest context extrem de complicat și vulnerabil al războiului din Ucraina, sunt duse pe diverse fronturi, inclusiv prin intermediul unor persoane care, iată, sunt cei care ar trebui să ne învețe copiii la școală”, a spus Petru Macovei la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Academia Europa FM”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cum ar trebui să fie atitudinea unui profesor față de copii? Claudia Cârstocea: Copilul are nevoie să te vadă uman. Lucrurile merg acolo unde îi vezi pe copii. Unde îi iubești | AUDIO