Confidenţialitate

Cum ar trebui să fie atitudinea unui profesor față de copii? Claudia Cârstocea: Copilul are nevoie să te vadă uman. Lucrurile merg acolo unde îi vezi pe copii. Unde îi iubești | AUDIO

Schimbarea mentalităților în școala din România: Cum ar trebui să fie atitudinea unui profesor față de copii, față de responsabilitatea educării lor, despre asumarea rezultatelor învățării? Profesoara Claudia Cârstocea a vorbit cu Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”. „Cred cu tărie că lucrurile merg acolo unde îi vezi pe copii. Unde îi iubești. Din păcate, există încă profesori care jignesc, profesori care îi tratează pe copii de sus”, a spus Claudia Cârstocea la Europa FM.

Marcel Bartic: Am senzația uneori că sistemul nostru de învățământ caută mai degrabă scuze, nu soluții. Vinovați, nu recunoașterea sau asumarea unor eșecuri. Dacă ne uităm pe hârtiile care consemnează rezultatele învățării, pare că totul este minunat. Se fac tot felul de activități, se dau diplome, certificate, avem olimpici, dar când tragem linie: rata analfabetismului funcțional rămâne la fel de mare, rezultatele la evaluările naționale la fel de modeste, iar insatisfacția părinților și copiilor tot mai evidentă. Ceva este foarte clar că nu merge. Încercăm să aflăm în această seară ce nu merge și e o discuție pe care o voi avea alături de unul dintre profesorii foarte dedicați și un om care a înțeles foarte bine ce înseamnă schimbarea aceasta de mentalitate: Claudia Cârstocea.

„Cred cu tărie că lucrurile merg acolo unde îi vezi pe copii. Unde îi iubești”

Marcel Bartic: De unde vine aversiunea aceasta față de copii din partea unor oameni care trebuie să ofere educație?

Claudia Cârstocea: „Și a unor modele, suntem modele. Cred că atitudinea vine de demult, de când profesorul era undeva sus pe un piedestal și cred că cei mai mulți dintre profesori fac această greșeală. Copilul are nevoie să te vadă uman. Copilul are nevoie să te vadă că nu ești pe un soclu și văzându-te uman și el se deschide.

În momentul în care mergi în tabără – Eu am fost în tabără cu copiii mei și m-au văzut și în pijamale, și nemachiată. M-am întâlnit cu copiii în piață – la care reacția a fost <<Doamna face piața?>> Da, doamna face și piața, este un om normal.

Cred cu tărie că lucrurile merg acolo unde îi vezi pe copii. Unde îi iubești. Din păcate, există încă profesori care jignesc, profesori care îi tratează pe copii de sus. Există din păcate, însă, și întrebarea mea este cum cred sau cum se așteaptă să se comporte copilul dacă ei se comportă așa? Se și miră după aceea”.

„Sunt foarte mulți dascăli care, realmente, nu știu să comunice. Nu știu să dea feedback sau îl dau într-un mod urât”

Marcel Bartic: Obsesia pentru respectul de altădată – nu am înțeles niciodată discuția asta: Copiii din ziua de azi nu mai știu ce este respectul. Puțini dintre noi ne-am pus problema că respectul acesta se câștigă.

Claudia Cârstocea: „Respectul îl câștigi prin modul în care te comporți cu copiii, cu părinții”.

Marcel Bartic: Profesorii ar putea fi formați cât mai de timpuriu să relaționeze altfel cu copiii? Atitudinea și reflexele acestea ar fi putut fi formate încă de pe băncile facultății? Ceva lipsește acolo…

Claudia Cârstocea: „Și eu cred. Spre exemplu, sunt facilitator al programului Mentalitate Deschisă în Educație – un program la care prin cursanții pe care îi avem vedem schimbarea reală. Oamenii, așa cum îmi place mie să zic, își găsesc tribul. Cred cu convingere că acest curs ar trebui să existe în facultățile de profil care formează cadre didactice, cum la fel cred că ar trebui să existe cursuri de comunicare.

Sunt foarte mulți dascăli care, realmente, nu știu să comunice. Nu știu să dea feedback sau îl dau într-un mod urât. La fel nu suntem învățați din școlile pe care le făceam – poate vorbesc cu păcat că nu mai știu ce este în școli acum – să gestionăm situații, conflicte, să știm cum să reacționăm. Și da, ar trebui să existe exact de la pornire. Iar eu cred că ar trebui și o triere: în învățământ nu are ce să caute un om căruia nu îi pasă”.

Ascultă aici întreaga emisiune „Academia Europa FM”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cristina Bărbosu-Ene, despre vizitele profesorului la domiciliul elevului: „Te aduc în spațiul în care trăiește copilul și descoperi lucruri pe care la școală nu le poți descoperi” | VIDEO