Confidenţialitate

Gabriel Oprea le-a cerut senatorilor să voteze pentru ridicarea imunității

Președintele UNPR, Gabriel Oprea, le-a cerut, astăzi, senatorilor să voteze pentru ridicarea imunității în dosarul în care DNA a solicitat începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu. Fostul ministru de Interne a trimis o scrisoare în acest sens, care este adresată președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și preşedintelui Comisiei juridice din Senat, Cătălin Boboc.

”Conform art.109, alin.2 din Constituţia României şi a deciziilor nr. 93/1999 şi 270/2008 ale Curţii Constituţionale, numai Senatul României poate cere urmărirea penală a unui fost ministru pentru fapte comise în timpul exercitării funcţiei de ministru, care în prezent deţine calitatea de senator. Vă aduc la cunoştinţă faptul că nu doresc să beneficiez de această imunitate de procedură, socotind că se va stabili adevărul, adică nevinovăţia mea. În consecinţă, solicit colegilor mei senatori să voteze cererea de urmărire penală, pentru a nu se prelungi perioada necesară stabilirii adevărului”, spune Oprea în scrisoarea deschisă, citată de Mediafax.

Gabriel Oprea susține în continuare că este nevinovat în acest caz.

”Nu am solicitat nimic Ministerului Afacerilor Interne, nu am beneficiat de la Ministerul Afacerilor Interne de nimic în plus faţă de ceilalţi miniştri de resort. Există un plan de măsuri care funcţionează în baza unor instrucţiuni, adoptat înainte de anul 2000, care prevede asigurarea protecţiei şi a însoţirii permanente a ministrului de interne, ministrului de stat, viceprim-ministrului. Consider că gestul meu va face ca nici imaginea Senatului şi nici imaginea UNPR să nu fie afectate, aşa cum se întâmplă, din păcate, de fiecare dată când sunt în discuţie astfel de subiecte”, a mai precizat senatorul UNPR.

 

Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu de DNA, în dosarul coloanelor oficiale. El ar fi fost însoțit de peste 1.600 de ori de poliția rutieră, majoritatea deplasărilor fiind în interes personal. De acest beneficiu a avut parte și procurorul general Tiberiu Nițu, în baza unui protocol semnat chiar de Gabriel Oprea, în aprilie 2014.