Confidenţialitate

Gabriel Biriș: „70 de bani din 9,2 lei la pompă acoperă toate costurile de distribuție, salarii, chirii. Cum poți vorbi de speculă?” | VIDEO

Guvernul a adoptat joi, 16 iunie 2022, Ordonanța Speculei care permite autorităților să intervină atunci când sunt identificate situații ce privesc prețuri care au crescut nejustificat. Gabriel Biriș, avocat specilizat în fiscalitate, dar și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Carburantul și specula privind prețul de la pompă, două subiecte fierbinți în această perioadă. Gabriel Biriș explică afirmând că, în urma unui calcul simplu, a ajuns la concluzia că nu poate fi vorba de speculă.

„Astfel de prevederi mai existau și în legislația europeană și românească cu privire la concurență, dar nu au putut să fie aproape niciodată puse în practică pentru că este imposibil într-o economie de piață în care prețurile în general se formează la intersecția cererii cu oferta să justifici că un preț la un produs cumpărat de un consumator este excesiv de mare”, a spus Gabriel Biriș.

„Nu există în UE cazuri semnificative în care Consiliul Concurenței să fi putut aplica aceste prevederi. Să ne uităm la imensa majoritate a deciziilor emise e Consiliul Concurenței de la noi sau din alte state UE ele se referă în special la înțelegeri de tip cartel, dar acolo legislația nu trebuia suplimentată”, a explicat Gabriel Biriș.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Valentin Ionescu, consultant: „Compensarea este făcută astfel încât statul să nu piardă bani” | AUDIO

Gabriel Biriș: 70 de bani din 9,2 lei la pompă acoperă toate costurile de distribuție, salarii, chirii… Cum poți vorbi de speculă?

„Dacă ar putea să dovedească că există o înțelegere în piață între furnizor, distribuitor, producători, importatori ca să umfle prețurile, atunci Consiliul Concurenței ar putea aplica sancțiuni severe – procente din cifra de afaceri”, a mai spus Biriș la Europa FM.

„Numai că e suficient să pui mâna pe un pix, sau creion sau excel să vezi că este imposibil să se întâmple lucrul acesta. Cred că miercuri dimineața am avut eu această curiozitate: m-am uitat la cât costă motorina pe bursă fără taxe, este 5,25 de lei pe litru, m-am uitat cât e acciza și TVA-ul la prețul la pompă care e 9,2, am adunat-o la 5,25 și rezultatul a fost că din 9,2 lei la pompă, marja pe tot lanțul – de la descărcarea de pe vapor, alimentarea, pe lanțul pe care lucrează zeci de mii de oameni se împart doar 70 de bani pe litru.

70 de bani din 9,2 lei acoperă toate costurile de distribuție, de furnizare, de livrare la pompă, plata salariilor, chiriilor, costurile de finanțare – pentru că toți distribuitorii au și obligația să aibă stocuri de siguranță și asta înseamnă bani blocați și dobânzi. Deci 70 de bani pe tot lanțul. Păi cum poți să vorbești de speculă?”, a explicat Gabriel Biriș.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” moderată de Ioana Ene Dogioiu

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Iohannis, despre măsura de compensare a prețurilor la carburanți: „Atât s-a putut. Până la urmă, sunt 50 de bani pe care nu-i dai” | VIDEO