Funcționarii de la Direcțiile de Evidență a Populației ar putea oficia căsătorii. Camera Deputaților a adoptat o modificare a legii actelor de stare civilă | AUDIO

Funcționarii de la Direcțiile de Evidență a Populației ar putea putea oficia căsătorii. Așa prevede o modificare a legii privind actele de stare civilă, adoptată ieri în Camera Deputaților. Modificarea e necesară după ce ordonanța trenuleț, pusă în aplicare de Guvern la începutul anului, prevede ca angajații de la stat să nu mai fie recompensați cu bani, ci cu libere în timpul săptămânii pentru zilele de weekend lucrate.
Deputatul PNL Gabriel Andronache, înainte de adoptarea noului amendament: „Propunem extinderea posibilității pentru primari de a delega această competență de stare civilă și către funcționarii care fac parte din Direcțiile de Evidență a Populației”
„Acești funcționari publici nu mai desfășoară activități în timpul săptămânii, pentru că li se compensează cu timpul pe care l-au muncit în weekend. Și atunci intervin alte probleme la nivelul Direcțiilor de Evidență a Populației, fapt pentru care propunem extinderea posibilității pentru primari de a delega această competență de stare civilă și către funcționarii care fac parte din Direcțiile de Evidență a Populației, dar nu sunt în serviciul de stare civilă”, a spus în Parlament deputatul PNL Gabriel Andronache.
Și tot pentru tinerii care plănuiesc să se căsătorească s-a mai făcut ieri o propunere de modificare a legii.
Astfel, în cazurile în care sistemul informatic care generează certificatele de căsătorie nu funcționează, actele vor fi scrise de mână de către cei de la Direcțiile de Evidență a Populației.
Deputatul PNL Gabriel Andronache: „Am propus o procedură prin care în situații excepționale, când sistemul nu funcționează, să poată fi încheiate în continuare în regim lectric certificatele de căsătorie”
„Intervin situații în care din cauza încărcării, sistemul nu emite în timp real certificatul de căsătorie după ce se desfășoară ceremonia de căsătorie în fața ofițerului de stare civilă. Fără certificatul de căsătorie, tinerii căsătoriți nu pot merge la biserică pentru a fi oficiată cununia religioasă. De aceea am propus o procedură prin care în situații excepționale, când sistemul nu funcționează, să poată fi încheiate în continuare în regim lectric certificatele de căsătorie, urmând ca acestea să fie încărcate în sistemul online”, a mai spus deputatul PNL.
Camera Deputatilor a fost prima cameră sesizată pentru aceste modificări.
Potrivit statisticilor, după ce-și unesc destinele, în fiecare an peste 20 de mii de cupluri ajung la divorț în România.
Sursa foto: Shutterstock