Confidenţialitate

FSLI: Profesorii nu intră în grevă generală (AUDIO)

După ce duminică profesorii școlilor din sectorul 6 au anunțat că intră în greva generală, luni, decizia a fost modificată – protestul nu se mai ține, a anunțat Federației Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar. Luni dimineață, însă, în mai multe școli nu s-au ținut cursuri având în vedere că 1.000 de profesori au urmat îndemnul liderului de sindicat al Ligii Salariaților din Învățământul preuniversitar, Radu Pisică și au întrerupt lucrul la catedre.

Președintele Federația Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar, Simion Hancescu, anunță însă decizia finală: cursurile se reiau acolo unde au fost întrerupte.

“În urma centralizării datelor primite de la sindicatele afiliate, reiese că 45,67 % din totalul membrilor de sindicat F.S.L.I. au spus ”DA” pentru grevă generală, începând cu data de 12 iunie 2017, un număr de 27 de sindicate afiliate având între 50% și 86% opțiune pentru această formă de protest. În această situație, nu sunt întrunite condițiile legale de a declanșa greva generală la nivelul tuturor sindicatelor afiliate la FSLI. Trebuie să spunem răspicat următorul lucru: faptul că nu sunt întrunite condițiile de declanșare a grevei generale nu înseamnă că salariații din învățământ sunt mulțumiți de Legea salarizării! Nemulțumirea lor este profundă! Încă o dată se demonstrează că, în ciuda faptului că sunt umiliți, dascălii pun pe primul plan interesul elevilor și nu doresc ca și aceștia să fie afectați”, a transmis luni FSLI într-un comunicat de presă.

Cei prinși la mijloc sunt elevii de clasa 8-a, care se pregătesc acum pentru evaluarea națională, examen ce începe săptămâna viitoare.

Puțin după ora 8 dimineața, mai mulți elevi din clasa a opta de la școala 169, din Drumul Taberei, au ajuns la școală. Se apropie evaluarea națională, iar astăzi era prima zi de pregătire, la școală. Au găsit însă porțile închise și un afiș A4, pe care scria „Greva generală pe termen nelimitat”. Pazncii școlii nu i-au lăsat să intre în școală si le-au transmis că pot pleca acasă. “Au zis sa plecam acasa, ca e greva”, spune o eleva din clasa a opta. “Poate mergem printr-un parc, ceva, dacă nu merge nimic aici”, afirmă un alt elev, tot din clasa a opta.

Jumătate de oră mai târziu, Radu Pisică, liderul Ligii Salariaților din Învățământul preuniversitar din sectorul 6, afiliată FSLI, a declarat în direct la Europa FM că niciun elev nu a fost împiedicat să între în școală. “Vreau să fac o precizare, nu este adevărat că elevii nu au fost lăsați să intre în școală, deci asta este o minciună și nu putem să admitem. Toți elevii care au venit la școală au fost lăsați să intre în școală si au fost supravegheați”, a susținut Radu Pisică, într-un dialog în direct, cu Vlad Petreanu.

În realitate, elevii au stat în fața școlii și au sunat profesorii diriginți pentru a află dacă astăzi se vor ține cursuri. “Nu ne lasă să intrăm în școală, deloc. Ne închid ușa în față”, afirmă o elevă de la școala 169, din clasa a opta, care a încercat să intre în unitatea de învățământ.

Probele de bacalaureat de luni, evaluarea competențelor digitale, nu au fost afectate. Liderul sindical Radu Pisică afirmă că profesorii din comisiile de bacalaureat au anunțat că nu vor protesta. Nemulțumirile dascălilor sunt diverse: de la poziționarea angajaților din invătămant în partea inferioară a grilei de salarizare și neacordarea majorării de 20% anuntată în programul de guvernare, pană la neadoptarea în Parlament a legii care prevedea pensionarea cadrelor didactice cu trei ani înainte de împlinirea vârstei, fără diminuarea pensiei.