
Invitat în emisiunea „Frecvența Gustului” cu Mihaela Bilic la Europa FM, Denis Ciulinaru a vorbit despre cum obișnuiește să pregătească pentru grătar carnea și despre „secretele” culinare la care apelează. Mihaela Bilic a explicat științific de ce marinarea, mai ales în bere sau lapte bătut, nu doar frăgezește carnea, ci o și protejează de substanțele toxice formate la grătar.
Mihaela Bilic: „S-a demonstrat că cea mai bună marinare, culmea, este în bere, nu în vin”
Denis Ciulinaru: Carnea trebuie pregătită măcar, nu știu, o zi înainte, pusă la marinat, parcă așa se spune, nu? Pusă frumos la frigider, acoperită cu folie și lăsată acolo până a doua zi. La pui, măcar, cu două, trei ceasuri înainte. Măcar.
Mihaela Bilic: Este și aici un element foarte important legat de marinare și, din nou, explicația este una științifică. Acel mediu acid pe care îl oferă, că la marinat pui, eu știu, un pic de vin sau un pic de oțet, pui și niște ulei, pui și niște condimente și ierburi aromate, e, acolo, tot acest mediu acid duce la predigestia proteinelor. Adică o carne lăsată la marinat va fi mai fragedă pentru că procesul de digestie a proteinelor a fost deja, cum ar veni, început. Un studiu extrem de interesant și care sunt sigură, dragii mei, că o să vă placă, se spune că s-a demonstrat că cea mai bună marinare, culmea, este în bere, nu în vin.
Mihaela Bilic: „Niciodată nu punem carnea rece pe grătar”
Mihaela Bilic: Eu, ulterior, am extins și am diversificat gama produselor de marinat cu lapte bătut sau iaurt. De ce? Pentru că s-a dovedit că aceste produse fermentate, cum este berea și laptele bătut, au tot felul de microorganisme care ajută la frăgezirea cărnii. Și atunci s-a arătat că inclusiv consistența este mai bună. Foarte interesant, previne apariția acestor substanțe cu potențial toxic care apar prin contactul cu căldura. De ce? Marinada protejează carnea de flacăra intensă.
Mihaela Bilic: Niciodată nu punem carnea rece pe grătar, deci o scoatem din frigider. Recomandat este la temperatura camerei, da. O scoatem, inclusiv de la marinat, dacă a fost la marinat, o tamponăm și uscăm suprafața aia. Trebuie să fie și la temperatura camerei și uscată, da? Pentru că apa de pe suprafața ei prelungește timpul de gătit și s-ar putea să rămână carnea mai puțin făcută la interior.
Sursa foto: Shutterstock