Confidenţialitate

FRANȚA: Un exoschelet robotizat ajută să meargă un tânăr paralizat

Un tânăr paralizat a reuşit să îşi mişte ambele mâini și picioarele folosind un exoschelet robotizat controlat de creier, relatează BBC.

În vârstă de 28 de ani francezul, cunoscut ca Thibault, a rămas paralizat de la umeri în jos după ce a căzut de la o înălţime de 12 metri.

În urma accidentului, acesta și-a fracturat coloana vertebrală. Cu ajutorul unuia dintre braţe, mai puțin afectate, tânărul era capabil să se deplaseze într-un scaun cu rotile.

Cercetătorii i-au implantat dispozitive de înregistrare în ambele părţi ale capului, între creier şi piele, pentru a întinde cortexul senzorimotor, zona creiererului care controlează funcţiile şi senzaţia motorie.

Costumul au colectat semnalele creierului şi le-au transmis, printr-un algoritm de decodare, care le-a transformat în mişcări şi i-a transmis intrucţiuni exoscheletului robotic.

Timp de doi ani, Thibault a antrenat algoritmul să-i înţeleagă gândurile controlând un avatar în cadrul unui joc video, reușind să-l facă să meargă şi să atingă obiecte din jur.