Confidenţialitate

Franța: Agenția Națională a Medicamentelor, cercetată pentru înșelăciune. Ar fi ascuns efectele secundare ale pastilelor pentru tiroidă

În Franța, Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor e cercetată pentru înșelăciune în cazul medicamentului Levothyrox, destinat bolnavilor de tiroidă. E acuzată, la fel ca firma producătoare a medicamentului, că ascuns efectele secundare ale pastilelor, după ce a fost modificată compoziția acestora.   

Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor din Franța se află în mijlocul unui proces civil colectiv intentat de peste 1000 de francezi care o acuză de înșelăciune și lipsă de vigilență. Agenția a realizat  un studiu pe mai mult de două milioane de pacienți și a ajuns la concluzia că trecerea la noua formă a medicamentului Levothyrox, destinat celor cu probleme ale tiroidei, nu  a provocat probleme grave de sănătate.

Acum e cercetată pentru înșelăciune, la fel ca filiala franceză a companiei germane Merk, cea care a produs medicamentul Levothyrox.

Agenția Medicamentului contestă acuzațiile. Transmite că nu a comis nicio infracțiune penală și că nu a negat niciodată dificultățile întâmpinate de unii pacienți

Sunt 2,5 milioane de francezi care folosesc zilnic acest medicament și mii dintre ei s-au plâns de efecte secundare grave după trecerea la noua compoziție a pastilei: dureri de cap și de articulații, crampe, amețeli sau căderea părului.

Peste 3.300 de francezi au obținut deja, în instanță, despăgubiri din partea companiei Merk.

Foto: Shutterstock

Citește și: Franța: Cei care închiriază trotinete electrice în Paris vor trebui să îşi scaneze cărţile de identitate