Confidenţialitate

Franța a dejucat un atentat inspirat de cele de la 11 septembrie 2001

Ministrul francez de Interne a dezvăluit, joi, că serviciile franceze de informații au reușit să prevină un atac terorist inspirat de cele de pe 11 septembrie 2001, din Statele Unite.

„Acesta era planul său, să organizeze un atentat ca acela, iar serviciile noastre au făcut tot ceea ce a fost necesar pentru a-l împiedica”, a precizat Christophe Castaner, într-un interviu pentru France 2.

Potrivit acestuia, suspectul a fost arestat în luna septembrie, cu puțin timp înaintea atacului de la o secție de Poliție de la Paris, în urma căruia patru persoane au murit după ce au fost înjunghiate de un bărbat convertit la islam și radicalizat.

De mai mulţi ani, Franţa se străduieşte să gestioneze atat problema jihadiştilor interni, cât şi pe cea a militanţilor străini, după o serie de atacuri, la nivel naţional. Oficialii francezi afirmă că ameninţarea atacurilor rămâne foarte ridicată, amintește Reuters.

Peste 230 de persoane au fost ucise în Franţa, în ultimii patru ani, în urma unor atacuri islamiste, cel mai sângeros fiind cel din noiembrie 2015, de la Paris. Atacurile au fost revendicate de gruparea Stat Islamic din Siria, iar unele au fost comise de luptători originari din Hexagon.

Oficialii se tem acum că zeci de astfel de cetăţeni, aflaţi în închisorile din taberele controlate de kurzi, ar putea evada şi reveni în ţară, în urma ofensivei Turciei din nordul Siriei, care îi vizează pe membrii miliţiilor kurde ce asigură şi paza acestor închisori.