Francezii au ieșit în stradă pentru a-și arăta susținerea pentru protestatarii din Belarus – GALERIE FOTO

Sute de persone au fluturat în centrul Parisului steagurile Belaruslui, au purtat pe străzi pancarte cu mesaje de solidaritate, în limba franceză, dar și în belarusă și rusă. Printre francezii care au ieșit în weekend pe străzi s-au numărat și câțiva români stabiliți la Paris, care-și amintesc de dificultatea desprinderii de un regim comunist.

Fosta republică sovietică Belarus, independentă din 1991, este condusă cu o mână de fier de Aleksandr Lukaşenko, reales luna aceasta în urma unor alegeri asupra cărora există numeroase semne de întrebare privind corectitudinea lor. De două săptămâni țara este puternic divizată între un număr aparent relativ mic de susținători ai președintelui și un număr tot mai mare de protestatari. Comunitatea internațională a tras mai multe semnale de alarmă și a avertizat Belarusul să respecte dorința poporului și să organizeze alegeri corecte.

În Paris, în weekend, fotograful Octav Drăgan a surprins în imagini cum francezii au ieșit în stradă pentru a-și arăta susținerea pentru protestatarii din Belarus:

 srcset=

Peste 100.000 de bieloruși au umplut și aseară străzile din centrul capitalei, Minsk, pentru a protesta împotriva alegerii lui Aleksandr Lukaşenko pentru un nou mandat de președinte.

S-au împlinit două săptămâni de la alegerile prezidențiale despre care Opoziție susține că au fost fraudate. Forțele de ordine și Armata încă se află de partea președintelui Belarusului.

Deocamdată, nimeni nu intervine decisiv în Belarus. Deși săptămâna trecută, președintele Aleksandr Lukaşenko s-a arătat dispus la compromisuri, acum amenință că muncitorii care protestează vor fi dați afară.

Lukașenko a mulțumit ieri câtorva zeci de polițiști care îl apărau, în fața cărora a apărut îmbrăcat în uniformă, cu vestă antiglonț și ținând în mână o armă.

Ulterior, o parte a presei a speculat că un elicopter a aterizat pe acoperișul palatului prezidențial care ar fi vent să-l ia pe președinte.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS