Belarus: Peste 100 de mii de persoane au protestat, aseară, pe străzile din Minsk

Peste 100 de mii de bieloruși au umplut și aseară străzile din centrul capitalei, Minsk, pentru a protesta împotriva alegerii lui Aleksandr Lukaşenko pentru un nou mandat de președinte.

S-au împlinit două săptămâni de la alegerile prezidențiale despre care Opoziție susține că au fost fraudate. Forțele de ordine și Armata încă se află de partea președintelui Belarusului.

Deocamdată, nimeni nu intervine decisiv în Belarus. Deși săptămâna trecută, președintele Aleksandr Lukaşenko s-a arătat dispus la compromisuri, acum amenință că muncitorii care protestează vor fi dați afară.

Lukașenko a mulțumit ieri câtorva zeci de polițiști care îl apărau, în fața cărora a apărut îmbrăcat în uniformă, cu vestă antiglonț și ținând în mână o armă.

Ulterior, o parte a presei a speculat că un elicopter a aterizat pe acoperișul palatului prezidențial care ar fi vent să-l ia pe președinte.

În Belarus, Armata rămâne în stare de alertă.

Populația nu pare intimidată de amenințări, iar aseară a ieșit masiv la proteste, strigând în cor sloganuri precum „Libertate!” sau „Lukanşenko, pleacă!”

Manifestaţii au avut loc şi în alte oraşe.

Opoziţia și manifestanții consideră că scrutinul de la 9 august prin care Lukaşenko a fost reales a fost fraudat şi cer organizarea de alegeri libere.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS