Confidenţialitate

Fostul șef al Secției Române a BBC: Prezența a zeci de mii de oameni la catafalcul Reginei, cu patriotism și demnitate, extraordinară

Peste 10 mii de militari vor avea mâine misiuni în cadrul ceremoniilor funerare ale Reginei Elisabeta a II-a, a  anunțat Șeful Armatei Britanice.

6 mii dintre ei vor participa numai la procesiunea dintre Londra și Windsor.

Ceremoniile oficiale încep la ora 11, ora locală, ora 13, în România.

În capitala Regatului Unit, au sosit deja sute de lideri din toată lumea, în frunte cu soții Joe și Jill Biden, pentru care s-a făcut o excepție în ceea ce privește deplasarea. Va fi singurul cuplu ce se va deplasa cu limuzina prezidențială proprie,  blindată, și nu cu autocarele, cum se va întâmpla în celelalte cazuri.

De asemenea, președintele României va participa la ceremoniile funerare de la Londra.

Fiecare participant va avea locul său bine stabilit în cortegiu, iar pentru realizarea însemnelor ce vor fi purtate de militari la paradă, croitorii Armatei Britanice au lucrat non stop aproape.

Într-un interviu acordat Europa FM, fostul director al Secției Române a BBC, Christian Mititelu, spune că măsurile de securitate adoptate de autoritățile britanice  sunt extraordinare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, Prințul Harry va purta uniforma militară, așa cum a făcut și la omagiul adus Reginei,  alături de ceilalți verișori și de fratele său, William, sâmbătă seara.

Regele Charles al III lea a cerut ca cei 2 nepoți ai Reginei care nu mai puteau purta uniforma militară în urma conflictelor interne, să îmbrace din nou, ținutele de gală.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ceremoniile funerare vor fi cel mai mare eveniment public organizat în Regat în ultimele decenii.

Procesiunile vor fi transmise în direct de BBC și alte rețele mondiale de televiziune, iar în marile orașe ale Regatului, oamenii vor putea privi momentele importante pe ecrane imense amplasate in parcuri.

Se estimează că peste 4 miliarde de oameni din toată lumea, adică aproximativ jumătate din populația planetei, vor urmări evenimentul istoric.

Iar la Londra, ar putea asista la ceremonii milioane de oameni, spune Christian Mititelu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După moartea Reginei Elisabeta  a II-a, Regele Charles al III lea ar putea fi confruntat cu intenția unor țări din Commonwealth, care au ca șef de stat monarhul Regatului Unit, de a-și declara independența.

Australia ar putea fi una dintre ele. Și nu numai.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Sursa foto: Ministry of Defence UK