UCRAINA: Fostul președinte Viktor Ianukovici, condamnat pentru înaltă tradare

Fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru înaltă tradare.

Potrivit cotidianului Kiev Post, judecătorii au avut nevoie de 8 ore pentru a citi sentința de condamnare a fostului lider al Ucrainei.

Procesul a durat un an și jumătate, iar una dintre principalele probe a fost, potrivit aceleiași surse, o scrisoare pe care Ianukovici i-a trimis-o lui Vladimir Putin în timpul protestelor din capitala țării,  din 2014.

Protestele au izbuctit după ce Ianukovici a refuzat să semneze tratatul de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană, iar în scrisoarea invocată, fostul președinte le-ar fi cerut liderilor de la Moscova să trimită trupe în țara vecină.

Ulterior, Ianukovici a fugit, iar Rusia a luat Peninsula Crimeea de la Ucraina, generând un conflict militar care a dus la peste 10.000 de morți.

Ianukovici a negat mereu acuzaţiile formulate împotriva sa, inclusiv cea că a ordonat folosirea forţei împotriva protestelor de pe ‘Maidan’, între noiembrie 2013 şi februarie 2014.

Rusia a respins mai multe solicitări din partea Ucrainei pentru extrădarea lui Ianukovici. Când devenise evident că acesta din urmă va pierde puterea, serviciile secrete ruse au reuşit să-l scoată din Ucraina pe 22 februarie 2014 şi ulterior el a primit azil în Rusia

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS