Fostul premier Victor Ponta riscă să fie exclus din Baroul București

Fostul premier Victor Ponta riscă să fie exclus din Baroul București, după ce i-a fost retras titlul de doctor în drept.

Acest titlu i-a asigurat intrarea în avocatură fără a mai da examen – susține europarlamentarul Monica Macovei, care a cerut excluderea lui Victor Ponta din Barou.

Ministrul Educației, Mircea Dumitru a semnat luni ordinul prin care îi retrage lui Victor Ponta titlul de doctor în drept, deoarece fostul premier a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Acest lucru a fost constatat de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor și Diplomelor Universitare, care a analizat teza de doctorat a lui Victor Ponta.

Diploma de doctor în drept i-a asigurat fostului premier intrarea în avocatură, fără a mai da examen. Cum titlul de doctor i-a fost retras, nu mai poate rămâne nicio clipă în Baroul București – spune europarlamentarul Monica Macovei.

Ea a depus o nouă cerere către Baroul București, prin care solicită, pentru a doua oară, excluderea lui Victor Ponta din Barou, pentru că acesta nu mai îndeplinește condițiile legale pentru a fi avocat.
Prima cerere de acest fel fusese depusă în ianuarie anul trecut, după ce fostul premier ceruse Ministerului Educației să i se retragă titlul de doctor în drept.

Baroul București va decide, prin vot, pe 23 august dacă îl exclude pe Victor Ponta – a precizat decanul Baroului, Ion Dragne.

La ședință, ar putea participa atât fostul premier, cât și europarlamentarul Monica Macovei. Legea prevede că pot fi excluși din avocatură cei care au săvârșit abateri disciplinare grave, cum ar fi cazul lui Victor Ponta și cei care au fost condamnați definitiv la închisoare sau au comis abuzuri prin care încalcă drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

Până la o decizie a baroului București, Victor Ponta poate contesta în instanță decizia privind retragerea titlului de doctor.ponta avocat

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS