Fostul ministru Codruț Sereș, în libertate condiţionată

Tribunalul Ilfov a admis, luni, cererea fostului ministru Codruț Sereș de a fi lăsat în libertate condiţionată.

Decizia este definitivă.

În februarie 2016, Codruț Sereș era găsit vinovat în dosarul Hidroelectrica, fiind condamnat la 4 ani de închisoare cu executare.

Codruț Șereș a fost trimis în judecată în 2011 pentru că ar fi ascuns activitățile ilegale ale conducerii companiei energetice.

6 foşti directori ai Hidroelectrica au încheiat contracte de furnizare a energiei electrice în condiții nefavorabile societății, ceea ce a dus la imposibilitatea asigurării unei rezerve necesare funcționării Sistemului Energetic Național. În plus, în 2003, când Dunărea era grav afectată de secetă, conducerea de atunci a Hidroelectrica nu a invocat clauza de forță majoră din contractele de furnizare a energiei electrice și nu a luat măsuri pentru renegocierea prețurilor.

Prejudiciul adus companiei și implicit, statului s-a ridicat la 165 de milioane de dolari, conform procurorilor.

În martie 2014, completul de 3 judecători al Instanței Supreme l-a găsit vinovat pe Codruț Șereș de complicitate la abuz în serviciu, nu însă și pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Fostul ministru al Economiei a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Magistrații i-au interzis să mai ocupe funcții publice timp de 2 ani și i-au menținut sechestrul pe mașini, locuințe și terenuri. Ceilalți inculpați în acest dosar au primit pedepse între 4 și 5 ani de închisoare.

La momentul condamnării din dosarul Hidroelectrica, Codruţ Şereş executa, din 27 ianuarie 2015, pedeapsa de 4 ani şi 8 luni de închisoare primită în dosarul privatizărilor strategice.

În decembrie 2006, Codruţ Şereş îşi dădea demisia din funcţia de ministru, fiind interceptat de Serviciul Român de Informaţii, în 2005. Monitorizările au relevat raporturile directe dintre acesta şi Stamen Stanchev, precum şi aranjamentele de culise privind privatizările unor firme din domeniul energetic, inclusiv promovarea proiectului de hotărâre de Guvern privind vânzarea pachetului de opt la sută din acţiunile Petrom.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS