Codruț Șereș, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Hidroelectrica

Fostul ministru al Economiei, Codruș Șereș a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Hidroelectrica. Decizia Instanței Supreme este definitivă.

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte a menținut prima sentință. Completul de 3 judecători  îl condamnase la 4 ani de închisoare cu executare pe Codruț Șereș pentru complicitate la abuz în serviciu. Acesta se află în prezent în închisoare, unde execută o pedeapsă într-un alt dosar.

În același dosar, au mai fost condamnați definitiv și foştii şefi ai companiei Traian Oprea şi George Asan. Ambii au primit pedepse de câte şapte ani de închisoare.

Complot și subminarea economiei naționale, sunt acuzațiile pe care procurorii DIICOT i le-au adus fostului ministru al Economiei, Codruț Șereș. Acesta a fost trimis în judecată în 2011, pentru că ar fi ascuns activitățile ilegale ale conducerii companiei Hidroelectrica.

Astfel, directorul general al Hidroelectrica, Eugen Pena și alți 5 directori din cadrul companiei ar fi încheiat contracte de furnizare a energiei electrice în condiții nefavorabile societății, ceea ce a dus, spun procurorori, la imposibilitatea asigurării unei rezerve necesare funcționării Sistemului Energetic Național. În plus, în 2003, când Dunărea era grav afectată de secetă, conducerea de atunci a Hidroelectrica nu a invocat clauza de forță majoră din contractele de furnizare a energiei electrice și nu a luat măsuri pentru renegocierea prețurilor. Iar pierderile Hidrolectrica au fost din ce în ce mai mari. De altfel, prejudiciul adus companiei și implicit, statului se ridică la 165 de milioane de dolari.

În martie 2014, completul de 3 judecători al Instanței Supreme l-a găsit vinovat pe Codruț Șereș de complicitate la abuz în serviciu, nu însă și pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Fostul ministru al Economiei a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Magistrații i-au interzis să mai ocupe funcții publice timp de 2 ani și i-au menținut sechestrul pe mașini, locuințe și terenuri. Ceilalți inculpați în acest dosar au primit pedepse între 4 și 5 ani de închisoare.

Din ianuarie anul trecut, Codruș Șereș se află în închisoare, unde execută o pedeapsă de 4 ani și 8 luni primită în dosarul privatizărilor strategice.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS