Confidenţialitate

Fost ministru al Culturii, Daniel Barbu a fost ales președinte al Autorității Electorale Permanente

Cu votul majorității parlamentare PSD-ALDE, fostul ministru al Culturii Daniel Barbu a fost ales, miercuri, președinte al Autorității Electorale Permanente.

Pentru acest post, a mai candidat Maria Krause, propusă de USR.

De altfel, deputata USR Oana Bîzgan a atras atenția că, spre deosebire de candidata lor, Daniel Barbu nu are deloc experiență în domeniul electoral.

”Experta Mariua Krause are o experiență electorală de peste 12 ani, în observarea alegerilor în țară și în străinătate. Subliniez lipsa de afiliere politică de orice fel a doamnei Maria Krause, spre deosebire de contracandidatul ei, a cărui apartenență la formațiuni politice este cunoscută. Domnul Daniel Barbu ilustrează opusul doamnei Maria Krause, fiind un personal controversat, contestat și care nu are aceleași premise. Domnul Barbu pierde competiția cu doamna Krause la oricare dintre aceste criterii, iar CV-urile celor doi vorbesc de la sine”, a spus Oana Bîzgan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Șeful Autorității Electorale Permanente nu poate fi membru al unui partid politic, iar mandatul său, de 8 ani, poate fi înnoit o singură dată.

Autoritatea Electorală Permanentă se ocupă de organizarea și desfășurarea alegerilor și a referendumurilor, precum și de finanțarea campaniilor electorale.

În prezent, Daniel Barbu este profesor de ştiinţe politice la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii din Bucureşti.

În 1997-1998 a fost consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, iar în 2003 s-a înscris în Forţa Democrată, un proiect politic efemer al lui Petre Roman.

Ulterior, Barbu a devenit membru PNL. În august 2012 a fost consilier prezidenţial în perioada în care Crin Antonescu a fost preşedinte interimar al României ca urmare a suspendării din funcţie a lui Traian Băsescu. La alegerile parlamentare din acelaşi an a obţinut un mandat de senator din 2012 şi a devenit ministru al Culturii în primul guvern Ponta.

Un an mai tîrziu a trebuit să demisioneze din cauza unei declaraţii pentru care a fost vehement criticat: “La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii (…) După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Nu înţeleg, eu personal. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate”.