Confidenţialitate

Fostul episcop al Hușilor, eliberat din arest | AUDIO

Decizie surprinzătoare a magistraților în cazul fostului episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanu.

Acesta, dar și mâna sa dreapta, arhimandritul Sebastian Jitaru au fost eliberați de către judecătorii Înaltei Curți de Casatie și Justiție.

În dosar, fostul episcop de Huși este acuzat de viol asupra unui minor, fost elev al seminarului Teologic.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Silvia Craus

Un scandal a izbucnit în iunie 2017 la Episcopia Huşilor, când Corneliu Bârlădeanul, pe atunci episcop al Huşilor, a reclamat la Direcția Anticorupție că este şantajat de trei preoţi care i-au cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul ar apărea în timp ce întreţinea relaţii homosexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huşi, actualmente preot într-o parohie din judeţul Vaslui.

Ulterior, cei trei preoţi, printre care şi Sebastian Cristi Jitaru, au fost condamnaţi la închisoare cu executare.

Fostul episcop al Huşilor s-a retras în august 2017.

Potrivit Mediafax, în dosarul preoților Corneliu Onilă și Sebastian Jitaru, cercetați de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași pentru agresiune sexuală, sunt trei victime minore, iar una dintre ele a fost abuzată de ambii preoți, potrivit referatului cu propunere de arestare.

”Cazul, fiind de natură penală, ţine de competenţa organelor abilitate ale Statului, iar Episcopia Huşilor, neputându-se substitui acestora, aşteaptă finalizarea procesului. După ce va fi emisă o hotărâre de necontestat în acest caz, forurile prevăzute de Statutul şi Regulamentele bisericeşti sunt abilitate să ia măsurile care se impun. Începând cu luna august 2017, Episcopia Huşilor nu a mai avut niciun fel de legătură canonică cu fostul episcop Corneliu Onilă”, transmite instituția, care admite că faptele puse în sarcina acestuia sunt de o mare gravitate şi au menirea de a tulbura pe oricine, sub toate aspectele”.

Totodată, Episcopia regretă ”sminteala creată de acest caz, precum şi implicaţiile morale care nu fac cinste nimănui, cu atât mai puţin cu cât acestea sunt asociate imaginii unui slujitor al Bisericii, care trebuie să fie, prin excelenţă, un exemplu de moralitate”.

”Nicio instituţie, însă, nu poate fi confundată cu o persoană. Mecanismele de combatere a faptelor penale trebuie să funcţioneze, indiferent de persoana în cauză. Prin urmare, îi îndemnăm pe toţi credincioşii să nu lase ca acest caz, profund nefericit, să îi tulbure mai mult decât a făcut-o până în prezent. În spiritul celor menţionate, până la o decizie finală, ne rezervăm dreptul de a nu dezvolta mai mult acest subiect, în afara celor deja precizate”, conchide Episcopia Huşilor.