Confidenţialitate

Fost coordonator IT al CASMB: CNAS știa de neregulile Sistemului Informatic

Sistemul Informatic Unic Integrat din Sănătate a fost nefuncțional încă de la începutul proiectului, iar foștii președinți ai CNAS știau acest lucru. Dezvăluirea a fost făcută de fostul coordonator IT al Casei de Asigurări de Sănătate din București. Potrivit acestuia ilegalitățile au fost semnalate conducerii CNAS de multe ori însă nu au fost luate în seamă. Foștii șefi ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea și Irinel Popescu au fost puși sub învinuire. Sunt acuzați de abuz în serviciu.

 

Încă din perioada de testare a sistemului, IT-știi au semnalat numeroase erori, iar fostul șef al CNAS, Vasile Ciurchea, a fost informat despre neregului. Nu s-a luat nicio măsură susține specialistul IT Cristian Cloț.

Cristian Cloț: “Împreună cu conducerea CASMB, la vremea respectivă, am transmis sesizările către Casa Națională. Nu am primit niciodată răspuns, niciodată CNAS nu a recunoscut că sistemul nu funcționează și pentru că presiunile au fost probabil foarte mari pe decidenții din sistem, l-au băgat pe gât caselor pur și simplu pentru că trebuia să meargă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Înainte de implementarea Sistemului Informatic Unic Integrat din Sănătate, activitatea Caselor Județene se baza pe sisteme informatice proprii, care au fost înlăturate odată cu noul contract, mai spune Cristian Cloț.

Cristian Cloț: “Fiecare casă avea o oarecare autonomie să-și gestioneze cum știe și cum poate fluxurile curente de lucru prin intermediul unor softuri. Unii și le-au dezvoltat singuri, alții le-au contractat de la furnizori externi și la momentul la care SIUI-ul a fost deja implementat în case, aceste case aveau deja softurile lor la care au renunțat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Amintim, foștii șefi ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea și Irinel Popescu au fost puși sub învinuire. Procurorii DNA îi acuză de abuz în serviciu: ar fi achiziționat servicii de asistență pentru Sistemul Informatic de la firma HP, la prețuri supraevaluate și fără respectarea legii.   Prejudiciul adus statului este de aproape 17 milioane de euro.